Advertentie
Advertentie

#9 AHOLD DELHAIZE | Dick valt Jef aan terwijl Jeff Dick aanvalt

©AFP

Ahold Delhaize-CEO Dick Boer moet aan de bak met het verleden in België, terwijl op de cruciale Amerikaanse markt de ‘Everything Store’ van Jeff Bezos een schaduw over de toekomst werpt.

Het beursjaar start goed voor Ahold Delhaize . Zes maanden nadat de Lage Landenfusie beklonken is, legt de supermarktketen puike cijfers voor (1). In Nederland, goed voor ruim een vijfde van de groepsomzet, draaien Albert Heijn en Bol.com als een tierelier.

Aandeel van het jaar

De marktenredactie van De Tijd koos voor u de markantste aandelen van het jaar. Op 30 december kent u hét aandeel van het jaar. Vandaag het nummer 9: Ahold Delhaize.

Bekijk hier alle genomineerden voor Aandeel van het Jaar van De Tijd.

En op de cruciale Amerikaanse markt, ruim 60 procent van de verkoop, houden ketens als Stop & Shop en Food Lion goed stand in een bikkelharde strijd om de consument.

Dat maakt dat ene schoonheidsvlekje des te pijnlijker: een wanprestatie van Delhaize. De Belgische dochter vertegenwoordigt voor CEO Dick Boer geen tiende van de omzet, maar wel een groot deel van de kopzorgen.

Eenzelfde trend bij de definitieve jaarcijfers (2), maar zelfs een stevig dividend kan het aandeel niet duurzaam de turbo doen aanzetten. Het Belgisch verleden willen beleggers nog over het hoofd zien, maar over de Amerikaanse toekomst maken ze zich pas echt zorgen.

Boer kondigt in mei een Belgisch prijzenoffensief tegen discounters aan, waar rivaal Jef Colruyt behoorlijk mee worstelt. Maar in de Verenigde Staten gaat discounter Lidl zelf in de aanval met de snelle uitrol van winkels.

©Mediafin

Het is maar een voorproefje. In juni (4) haalt Amazon heel de sector onderuit met de overname van de yuppieketen Whole Foods. Niet onlogisch. Van boekhandelaars over kledingketens tot Hollywood-studio’s: CEO Jeff Bezos heeft niet de gewoonte op kousenvoeten een sector te betreden. Eind augustus deelt Jeff al een prik uit door de prijs van (onder meer) tilapia te verlagen (5).

Boer grijpt zwaar in bij Delhaize. De Nederlanders grijpen er operationeel de macht (6) en er komt een nieuw prijzenoffensief (7). Geld is geen probleem: de groep plukt flink synergieën uit de fusie en tankt bijna terloops 750 miljoen gratis schulden op zeven jaar bij.

Intussen is het aandeel wat overeind aan het krabbelen. Niet alleen sust de grote Amerikaanse branchegenoot Kroger met sterke cijfers een beetje de onrust over de ‘Amazonisering’ van de sector.

Boer kondigt ook aan de Amerikaanse dochters Ahold USA en Delhaize America te fuseren (8). Een besparing die beleggers als een opstapje naar ingrijpender werk zien.

En 2018...

Dick Boer zal na een teleurstellend jaar nul in 2018 willen en moeten bewijzen dat het samengaan van Ahold en Delhaize kan renderen. Zet u dus schrap voor een ‘Albertheinisering’ van Delhaize om de te lage winstmarges in België op te krikken. Maar vooral: analisten kijken uit naar maatregelen om AD in de Verenigde Staten te wapenen tegen de Amazonisering van de sector. Wie weet is de juridische fusie van de Amerikaanse ketens wel een opstapje naar een verzelfstandiging met een aparte notering of naar een fusie met branchegenoot Kroger.

Morgen: Kinepolis

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud