Gewezen NBA-ster doet Harbin verkopen

Shaquille O'Neal tijdens een promo-event voor het merk Harbin

Harbin is een lokaal biermerk in China, maar in de grootste biermarkt ter wereld is dat een indrukwekkende geloofsbrief. AB InBev werkt verder aan de ontplooiing van dat merk, door het te koppelen aan kleinere lokale merken. Een belangrijke hefboom daarbij is de Chinese sponsordeal met de Amerikaanse basketbalfederatie NBA.

'De grootste sport in China is nog altijd tafeltennis', zegt Michel Doukeris, topman van de zone Asia Pacific van AB InBev. 'Maar de snelst groeiende sport in China is basketbal. De NBA is waanzinnig populair in China, en wij hebben met Harbin een sponsordeal met de NBA.'

En laat NBA-sterren nu ook nog eens belichamen waar jonge Chinezen van dromen: veel geld verdienen en dan ongegeneerd dat geld aan luxeproducten spenderen. De beelden van met Ferrari's volgestouwde garages van succesvolle NBA-spelers zijn ook hier geen onbekende. Een voorbeeld: de autocollectie van huidig NBA-icoon Lebron James. Pittig detail: de Rolls Royce Phantom in diens collectie (prijskaartje: 600.000 dollar) was een cadeautje van een voormalige NBA-ster, Shaquille O'Neal. Onthoud die naam.

Het succes van basketbal in China is rechtstreeks gelinkt aan het succes van een speler: Yao Ming. Die reus van 2,29 meter maakte furore bij zijn passage in de Amerikaanse basketbalcompetitie. In de acht seizoenen dat hij er speelde, was hij iedere keer een All Star, een van de beste spelers in de competitie. Ming beëindigde zijn carrière al op zijn 30ste, een gevolg van aanhoudende blessures.

Maar Ming is niet het speerpunt van de NBA-promotie van Harbin. Daarvoor heeft AB InBev een andere NBA-ster van onder het stof gehaald. Met zijn 2,16 meter moet hij nauwelijks onder doen voor Ming. We hebben het over Shaquille O'Neal.

'Hij heeft een groot voordeel', zegt Alexander Lambrecht, die aan het hoofd staat van de internationale merken binnen de regio Asia Pacific. 'Hij is nog steeds een gigantische ster, maar omdat hij niet langer voor een team speelt, mogen we hem in reclamefilmpjes wel in beeld brengen terwijl hij bier drinkt.' En dat doet hij ook in onderstaand spotje.

Shaquille O'Neal in een spotje voor Harbin

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud