Golden Gate Bridge, San Francisco: mist, mist en nog eens mist

©REUTERS

Collega’s hadden me al gewaarschuwd: neem een broek en een warme trui mee als je naar San Francisco trekt - geen flowers in my hair dus - want het kan er behoorlijk fris zijn, ook in hartje zomer. Maar hoe gaat dat met goede raad? Als weather channels zo’n 20 graden voorspellen, dan is het toch shortjes- en T-shirtweer? Niet in San Francisco, en al helemaal niet in de Bay Area, die in de zomer vaak in mist gehuld is, omdat de koele lucht van de oceaan er botst met de warme lucht uit het binnenland.

In augustus ging De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar, het Pantheon in Rome, werd onthuld 29 augustus.

Ga dus niet voort op de foto’s uit je reisgids, waarop de majestueuze Golden Gate Bridge fel afsteekt tegen de blauwe hemel. De kans is groot dat de oranje-rode brug deels gehuld is in mist. Maar laat dat je absoluut niet ontmoedigen, want het heeft wel iets: zo’n reus voor je zien opdoemen waarvan je niet ziet hoe hoog of hoe ver hij reikt. Vaak zegt zo’n impliciet beeld veel meer dan een expliciete foto uit de gidsjes.

Met een lengte van iets meer dan 2,7 kilometer en een hoogte van zo’n 230 meter is de Golden Gate inderdaad een kolos. Vier jaar lang werd met man en macht aan de brug gebouwd. De werken begonnen in januari 1933. In april 1937 was de brug af en had de veerdienst er een concurrent bij om de baai over te steken. De oranje-rode kleur werd overigens speciaal gekozen om op te vallen in de mistige baai van San Francisco.

De brug is op Google Street View ook te bewonderen van op het water.

Heb je tijd, huur dan zeker fietsen om over de brug te rijden, richting het gezellige (én zonnige) plaatsje Sausalito, of nog verder.

Op verschillende plekken in San Francisco zijn tweewielers te huur. Logeer je in het centrum van de stad, neem dan eerst de beroemde kabeltram op de hoek van Powell en Market Street, richting Fisherman’s Wharf. Tenzij je een geoefend fietser bent en de kuitenbijters van de stad wilt ontdekken. Om terug te keren, kun je in Sausalito een ticket voor de veerboot kopen. De fiets mag mee op de boot. Je vaart dan langs Alcatraz, de beroemde gevangenis. Ben je iets minder sportief, ga dan voor zonsondergang naar Hawk Hill Park en settel je daar voor een fantastisch zicht op de Golden Gate.

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud