Advertentie

Griffith Observatory: cadeau van een vrouwenmoordenaar

©© Radomir Hofman

Het moet gezegd: L.A. doet met zijn intimiderende freewayspaghetti geen enkele moeite om een goede eerste indruk te maken. Maar wie de tijd neemt om over die initiële schok heen te raken, ontdekt een fascinerende collectie aan elkaar geklitte stadjes: check out de art-decoparels, de smakelijke Grand Central Market en de mix van fashionista’s en daklozen die Downtown is.

In augustus gaat De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar onthullen we op 29 augustus.

Kar dan noordwestwaarts door grungy Echo Park (Echo Park lake! Jack Nicholson! Faye Dunaway! Chinatown!), hip Silver Lake aka Williamsburg of the West en lommerrijk Los Feliz, waar m’n favoriete bard Eels in zijn mansion woont. Voorbij Dodger Stadium kom je dan van de urban jungle in de echte jungle: Griffith Park. Vijf keer groter en honderd keer ruiger dan Central Park. Een groene long die de Angelenos te danken hebben aan de mijnbouwmagnaat Griffith J. Griffith, een O.J. Simpson avant la lettre.

In Griffith Park tref je twee iconen aan. Een kleintje: de charmante paardjesmolen (klinkt veel beter in het Engels: merry-go-round) uit 1926 die Walt Disney de inspiratie leverde voor Disneyland. En een groot: het art deco Griffith Observatory met de frappante koperen koepel van het planetarium, ook een eeuwigdurend cadeautje van de 19de-eeuwse mijnmagnaat-vrouwenmoordenaar.

Geliefd bij toeristen én locals, die er sinds 1935 wat graag afspreken voor een romantische ontmoeting met de stad aan hun voeten.

Bekijk hieronder het Observatory en het uitzicht op Los Angeles in 360°.

Het Observatory is ook geliefd bij de Hollywoodstudio’s, die aan de andere kant van Griffith Park in Burbank samentroepen. Griffith Park, vooral dan de Observatory, telde vorig jaar liefst 322 ‘production days’ en is veruit de populairste filmlocatie van L.A., en dus van de wereld. Een beetje filmliefhebber kent het observatorium al: de art-decoparel doet een cameo in klassiekers als ‘Rebel Without a Cause’ - er staat een slecht gemaakte buste van James Dean op het voorplein - ‘The Terminator’, ‘The People vs Larry Flynt’ en ‘Transformers’.

Tip: trek vanuit de Observatory Mount Hollywood op. Bij voorkeur rond valavond als een zeldzaam onweer net de lucht gekuist heeft. Dan krijg je een adembenemend zicht op de Observatory en de eindeloze betonnen jungle beneden.

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud