Advertentie
Advertentie

Olympiastadion, München: afrekening met het verleden

©BELGAIMAGE

Veel lichter dan dit wordt een overkoepeld stadion niet. Een elegant spinnenweb van staal en doek op een vooroorlogse wijdlopige kuip. Een tentendak dat verwijst naar de nabijgelegen Alpen. Dit stadion is de kers op de taart in het royale Olympiapark in München.

 

In augustus ging De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar, het Pantheon in Rome, werd onthuld 29 augustus.

Het park ging de geschiedenis in als decor voor de door aanslagen overschaduwde Olympische Spelen in 1972, maar het stadion is voor Nederlanders heilige grond sinds Oranje daar in 1988 Europees kampioen voetbal werd.

De bouw van het stadion wordt toegeschreven aan de atypische ingenieur-architect Frei Otto (1925-2015), hoewel hij alleen het dak ontwierp. Otto diende in de Tweede Wereldoorlog als piloot bij de Luftwaffe, maar zette zich in het naoorlogse Duitsland met zijn architectuur enorm af tegen de nazi-beeldtaal.

Terwijl ‘Hitlers architect’ Albert Speer poogde gebouwen te ontwerpen die zelfs als kapotgeschoten ruïne nog esthetische waarde zouden hebben, schetste Otto vooral voor het tijdelijke. Een betere afrekening met de geschiedenis was bijna onmogelijk op het Münchense Oberwiesenfeld: daar waar eerder nog artillerie-oefeningen en militaire exercities waren gehouden, mocht Otto samen met andere architecten zijn olympisch stadion van licht, ruimte en transparantie bouwen.

Het dak was bedoeld om na de Olympische Spelen weer te verdwijnen, maar het had zich inmiddels zo populair gemaakt bij de Müncheners dat het toch mocht blijven.

In tegenstelling tot veel andere zaken uit de jaren zeventig heeft het Olympiastadion moeiteloos de tand des tijds doorstaan. De lichte constructie doet nog altijd modern aan en kan de concurrentie met het naastgelegen drie decennia jongere ultramoderne presentatiecentrum BMW Welt van de Oostenrijker Wolf Prix moeiteloos aan.

Otto kreeg in maart van dit jaar als eerste postuum de Pritzker Prize, de Nobelprijs voor de architectuur, toegekend. De jury had hem het nieuws van zijn uitverkiezing nog vlak voor zijn overlijden op 89-jarige leeftijd overgemaakt.

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud