Advertentie
Advertentie

Sassi, Matera: rotswoningen en Mel Gibson

©© Sebastiano Scattolin

Matera moet zowat de mooiste plek zijn waar ik ooit ben geweest. De Zuid-Italiaanse stad ligt op een heuvel in de provincie Basilicata, op een klein anderhalf uur rijden van Bari.

In augustus gaat De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar onthullen we op 29 augustus.

Wie ‘The Passion of the Christ’ heeft gezien, kent Matera. Mel Gibson nam er zijn controversiële film over de laatste twaalf uur uit het leven van Christus op. Begrijpelijk: je waant je in Matera niet in de 21ste eeuw net boven de hak van de Italiaanse laars. De uit rotsen gehouwen stad werpt je terug naar Jeruzalem in het jaar nul.

Matera zou een van de oudste steden ter wereld zijn. Het verhaal gaat dat de rotsen op de plek waar nu Matera ligt vanaf de 8ste eeuw dienst deden als schuilplaatsen voor kloosterlingen die gevlucht waren uit het Byzantijnse Rijk. Langzamerhand hakten zij meer en meer ‘woningen’ in de grotten uit en ontstonden er zelfs kloosters in de rotsen.

Na een grondige renovatie van duizenden van die rotshuisjes is Matera tegenwoordig een wonderlijk doolhof van ateliers, restaurants, ambachtelijke winkels, mooie hotels en zelfs weer bewoonbare huizen.

Deze rotswoningen of ‘stassi’ zijn nog steeds kenmerkend voor Matera. De in tufsteen uitgehakte huisjes waren tot ongeveer 1950 nog door 15.000 mensen bewoond. In de jaren vijftig besliste de Italiaanse regering zich over de verwaarloosde provincies in het zuiden te buigen, een project dat tot in de jaren tachtig zou duren. Met als missie de troeven van de regio uitspelen: zon, zee en de charme van het hinterland.

Na een grondige renovatie van duizenden van die rotshuisjes is Matera tegenwoordig een wonderlijk doolhof van ateliers, restaurants, ambachtelijke winkels, mooie hotels en zelfs weer bewoonbare huizen. Ook de tientallen kleine en grote grotkerken uit de eerste eeuwen na Christus zijn met de grootste zorg gerestaureerd.

In het Caveoso Hotel in Matera kan u een kamer boeken die is uitgehouwen uit de rotsen.

De Italiaanse schrijver Carlo Levi vergeleek de omstandigheden waarin de grotbewoners leefden ooit neerbuigend met Dantes voorstelling van de hel. Toch was deze oplossing lang zo gek niet. De grotwoningen waren in elk geval ’s zomers erg koel, geen overbodige luxe in het snikhete zuiden van Italië.

In 2019 is Matera samen met het Bulgaarse Plovdiv culturele hoofdstad van Europa. Een grote erkenning, als je weet dat Matera het haalde van andere Italiaanse prachtsteden als Cagliari, Perugia en Siena.

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud