School of Art, Glasgow: kunstacademie wordt kunst

School of Art in Glasgow ©Michelle Kaye/Wikimedia Commons

Of ze nu onafhankelijk worden of niet, ik ben fan van de Schotten en hun land. Deels voor de fantastische natuur, maar ook voor de twee grootsteden: geen fijner contrast dan tussen het postkaartje Edinburgh en het postindustriële Glasgow.

In augustus ging De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar, het Pantheon in Rome, werd onthuld 29 augustus.

Niet dat er in Glasgow, naast het comazuipen van de fantastische locals met hun overstaanbaar accent, niets te zien valt, verre van. Daar staat de lokale Victor Horta, Charles Rennie Macintosh (‘CRM’), garant voor. Zijn mooiste pareltjes zijn de school aan Scotland Street en de School of Art.

Aan dat laatste meesterwerk begon CRM te bouwen in 1896, op zijn 28ste. En omdat hij nooit voldoende budget kreeg, duurde het uiteindelijk twaalf jaar eer de kunstacademie af was. Daardoor is de westvleugel (rechts als je op Renfrew Street naar de hoofdingang kijkt) acht jaar ouder en subtiel anders dan de oostvleugel. De architect zette de School of Art meesterlijk neer op ondankbaar terrein: de steile stadsheuvel Garnethill.

De buitenkant van de School of Art oogt sober, maar is dat niet.

De buitenkant van de School of Art oogt sober, maar is dat niet. Een prachtig vogeltje boven op het dak, alleen muurklimmers en gevleugelden kunnen het zien, maar het is er lekker wel. Binnen merk je pas echt hoe CRM over elk detail - met eindeloze knipogen naar natuur en kunst - nadacht en hoe hij je subtiel voor de gek houdt. Zo zijn de bovenste verdiepingen verrassend donker en is de kelderverdieping dan weer licht. Magisch.

Het is dan ook verdomd jammer dat je geen rondleiding meer kunt krijgen in het wonderlijke gebouw, nadat in mei 2014 de School of Art in lichterlaaie stond. Kapot was ik ervan. Alsof een goede vriend iets overkwam. De schade viel relatief gezien mee, maar het kroonjuweel - de bibliotheek - is niet meer.

De School of Art op beelden van Google Street View van juli 2014: ontoegankelijk na de brand.

Loop niettemin zeker langs als je in hartje Glasgow bent. Vlakbij bevinden zich trouwens ook de beste pub, de beste whiskybar, de coolste ontbijtzaak, de beste kreeft, de beste cullen skink (een lokale vissoep), en het groezeligste concertzaaltje van Europa. Waar wacht u nog op?

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud