Taj Mahal, India: het volmaakte liefdesmonument

©© Brian A. Vikander/CORBIS

Het gebeurt wel vaker dat een lichte teleurstelling je overvalt, als je eindelijk dat fel bejubelde meesterwerk in een ver land te zien krijgt. De verwachtingen waren hooggespannen, te hoog. De Taj Mahal uit 1648 is een wereldwonder dat daar geen last van heeft. Integendeel, de werkelijkheid overtreft de verbeelding.

In augustus ging De Tijd op zoek naar het mooiste gebouw ter wereld. 18 redacteurs kozen hun 25 favoriete gebouwen, goed voor een prachtige top 100. De winnaar, het Pantheon in Rome, werd onthuld 29 augustus.

Wat je ziet, laat zich het best omschrijven als de perfecte harmonie van de Italiaanse renaissance in combinatie met ongeëvenaarde oosterse verfijning en oog voor detail. Een ode aan de kunst. En aan de liefde, want de Taj Mahal is ontsproten uit liefdesverdriet. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het grafmonument bouwen voor zijn geliefde, Mumtaz Mahal, die in het kraambed van haar veertiende kind stierf.

De Taj Mahal is volledig opgetrokken in wit marmer, wat het monument een stralende lichtheid geeft- een Mogol-dichter vergeleek het met een wolk in de ochtend. Maar vergis u niet, de Taj Mahal is het resultaat van een perfecte symmetrie, een geometrische opbouw en een zorgvuldige hiërarchie van vormen, materialen en kleuren.

In die zin overtreft de Taj Mahal dat andere wereldwonder, het Alhambra in Granada. Dat is eveneens licht als lucht met een onwaarschijnlijk oog voor detail, maar het bouwsel van de Nasriden mist de harmonie en het evenwicht die de Taj Mahal zo uniek maken.

Overigens dook de Taj niet op uit het niets: het Mogol-rijk (1526-1858) versmolt subtiel Perzische met hindoeïstische elementen en ontwikkelde zich zo tot een van de meest verfijnde culturen uit de wereldgeschiedenis.

Elk jaar komen meer dan 7 miljoen toeristen ernaar kijken. Je zou haast vergeten dat - net als bij de piramides in Egypte, de Mayatempels in Mexico en de Khmer-architectuur in Cambodja - tienduizenden mannen jarenlang in erbarmelijke omstandigheden moesten werken. Daarbij vergeleken leiden de Paki’s en Filipino’s die vandaag in Qatar aan een toekomstige voetbaltempel zwoegen, allicht nog een luxeleven. Hun zielen zijn al eeuwen opgelost in de sublieme kunst gewijd aan de liefde.

Hieronder vindt u de andere gebouwen uit de Tijdlijst architectuur. Klik op de namen van de gebouwen om in te zoomen of klik op de icoontjes voor meer info. Gebouwen met een icoontje in de lijst kregen een artikel in de krant. Klik op de knop in het infoballonnetje van het gebouw om het te lezen. In volledig venster.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud