Financiële versus operationele leasing

U overweegt om een bedrijfswagen te leasen. In dat geval heeft u de keuze tussen een financiële en operationele formule. Een vergelijking.

Bij financiële autoleasing huurt u de wagen gedurende een bepaalde periode van de leasemaatschappij. De operationele follow-up - denk aan de verzekering, het onderhoud, eventuele herstellingen en de banden - is niet voorzien in het contract. Daar staat u dus zelf voor in. Op het einde van het contract is er een aankoopoptie: die geeft u het recht (maar niet de verplichting) de auto tegen een restwaarde over te nemen. Die restwaarde is vaak laag, maar weet wel dat bij overname voor tweede gebruik een nieuwe inschrijving vereist is. U betaalt dus opnieuw BIV.

‘Bij financiële autoleasing zijn er geen bijkomende zekerheden vereist', zegt Wouter Devloo van het fiscaal kantoor B&A Advies. ‘De wagen zelf dient als volledige waarborg. Ook een belangrijke troef is het feit dat de btw van de auto volledig voorgefinancierd wordt door de leasemaatschappij. In tegenstelling tot een klassieke autolening is er dus geen eigen inbreng vereist. En daarnaast is er natuurlijk nog de gedeeltelijke btw-recuperatie op de maandelijkse aflossingen: die maakt deze formule aantrekkelijk voor zelfstandigen en bedrijven.’

Operationele leasing

Kiest u voor operationele leasing, dan huurt u naast de auto zelf ook een aanvullend dienstenpakket inclusief intresten, taksen, onderhoudskosten, eventuele herstellingen, verzekeringen en afschrijvingen. De leasemaatschappij neemt dus het volledige beheer en de administratie van de wagen op zich. Facturen van de garage en ticketjes aan de benzinepomp hoeft u niet meer bij te houden. Dat vergemakkelijkt ook de fiscale inbreng van de autokosten. Dit alles zorgt ervoor dat u zich kunt focussen op wat écht belangrijk is voor uw bedrijf: uw corebusiness.

Operationele leasing is dus ‘all-in’. Ook brandstof, technische bijstand en een vervangwagen worden vaak opgenomen in het contract. Financiële verrassingen door bijvoorbeeld een onverwachte dure herstelling zijn er in principe niet: u weet perfect op voorhand welk periodiek bedrag u betaalt. Kortom: de kosten- en risicobeheersing staan centraal. ‘Net als bij financiële leasing worden geen extra waarborgen gevraagd', zegt Wouter Devloo. ‘Ook de btw wordt volledig voorgefinancierd door de leasemaatschappij. En als btw-plichtige geniet u zelf de gedeeltelijke btw-recuperatie op de aflossingen.’

Kilometers inschatten!

Bij operationele leasing is er geen aankoopoptie op papier voorzien. U krijgt meestal wel de mogelijkheid om op het einde van het contract de wagen over te nemen aan de op dat moment geldende marktwaarde. Omdat er geen aankoopoptie is, hangt de maandelijkse leaseprijs vooral af van de restwaarde van de auto. Die restwaarde wordt onder meer bepaald door het aantal gereden kilometers. Die moet u op voorhand goed inschatten, anders volgt er mogelijk toch nog een financiële compensatie bij afloop van het contract.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud