Advertentie

Kies het juiste fonds

Op de Belgische markt zijn meer dan 6.000 beleggingsfondsen beschikbaar. Geen vanzelfsprekende opdracht voor beleggers om door de bomen het bos te zien. Aan de hand van een nieuwe tool op www.tijd.be/fondsen geven we enkele tips die u kunnen helpen bij uw fondsenkeuze.

Veel beleggers gaan te rade bij hun bankier om een beleggingsfonds te kopen. Hoewel het aanbod van de meeste bankiers heel uitgebreid is, hebt u op die manier toch maar toegang tot een beperkt percentage van de Belgische fondsenmarkt. De meeste bankiers bieden enkel de eigen huisfondsen aan.

Wie als startpunt de volledige markt wil, zal dus zelf op onderzoek uit moeten. Een handig hulpmiddel daarbij is de Fund Finder, die sinds kort op www.tijd.be/fondsen te vinden is. Via die module krijgt u niet alleen toegang tot duizenden fondsen, de verschillende tools stellen u ook in staat goed presterende fondsen op te sporen en te analyseren. Twee stappen zijn belangrijk bij de keuze van een fonds.

Stap 1: Bepaal uw risicoprofiel

Elke goede belegging begint met hetzelfde basisidee: ken uzelf. Enkel als u weet hoeveel risico u wilt en kan lopen, kan u bepalen naar welk type fondsen uw voorkeur uitgaat. Wie heel weinig risico wil, zal bijvoorbeeld kiezen voor een monetair fonds. Andere beleggers hebben iets concretere beleggingsideeën en weten precies waarin ze willen beleggen, bijvoorbeeld in Belgische aandelen. Beide type beleggers kunnen met de Fund Finder het risico aflijnen door ofwel op activaklasse (aandelen, obligaties, garantie) te gaan zoeken, ofwel op categorie (Belgische aandelen).

Stap 2: Zoek het juiste fonds

Stel dat een belegger op zoek is naar een Belgisch aandelenfonds. Dan krijgt hij een lijst van 60 fondsen. De fondsen zijn gerangschikt op 'aantal kronen' met de 3 kronenfondsen bovenaan. Deze 3 tools helpen u uw zoekopdracht te verfijnen.

1. Tabellen

Uw zoekresultaat wordt weergegeven in een tabel. De tabel bevat verschillende tabs waarin de kenmerken van de fondsen zijn ondergebracht. Via de tab 'Rendement' krijgt u een overzicht van de rendementen over verschillende periodes voor alle fondsen in de lijst. Een fonds dat de hoogste return haalt op 1 jaar is niet noodzakelijk het beste fonds. Kijk ook hoe de fondsen over 2, 5 en 10 jaar presteren ten opzichte van hun sectorgenoten. Als u op de kolomnaam klikt, kan u de fondsen eenvoudig rangschikken volgens hun rendement over de andere periodes.

Ook de andere tabs zijn nuttig. In de tab 'Kosten' kan u de toetredings- en beheerkosten van de verschillende fondsen vergelijken. De tab 'Volatiliteit' geeft een overzicht van het risico van de fondsen.

2. Grafiek

De fondsen kunnen ook grafisch vergeleken worden (door op 'Chart' te klikken). In de grafiek geeft de X-as de volatiliteit (risico) en de Y-as het rendement weer. Dat betekent dat de fondsen die in het kwadrant linksboven liggen, de fondsen zijn met het hoogste rendement en het laagste risico. Elke bol vertegenwoordigt een fonds. U kan de grafiek bekijken over verschillende periodes. U kan uw zoekopdracht verfijnen door op 'Filter' te klikken. Stel dat u de zoekopdracht verfijnt tot fondsen met 2 of 3 kronen, dan krijgt u een beperkter aantal fondsen. De lijst wordt ook in de tabel onder de grafiek verfijnd volgens uw zoekopdracht.

3. Fondsfiches

Wie op basis van de voorgaande twee punten tot een selectie van een aantal fondsen is gekomen, kan nog bijkomende informatie gaan zoeken in de fondsfiche. Die verkrijgt u door te dubbelklikken op het fonds in de tabel of de grafiek. In de fiche staan alle fundamentele gegevens, waaronder ook de prestaties en de samenstelling. Als u op de tab 'Rendementen' gaat staan, en vervolgens 'Relatieve rendementen' kiest, krijgt u de prestatie van het fonds te zien ten opzichte van de sectorgenoten. Daarbij kan u nagaan hoe regelmatig de prestatie van het betreffende fonds is geweest tijdens de voorbije jaren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud