Advertentie

"Wat we nodig hebben is tijd"

"De kredietcrisis heeft ons gedwongen onze strategie, die gebaseerd is op langetermijnthema's, bij te sturen", zegt Guy Lerminiaux, hoofd aandelenbeleggingen bij Petercam. "Ik geloof wel dat er een beursrally kan komen, maar die zal van korte duur zijn."

In welke mate heeft de kredietcrisis de strategie van jullie aandelenfondsen beïnvloed?

"Sinds 15 september 2008 zijn we overgeschakeld naar een bunkerstrategie. Dat betekent dat we onze strategische thema's, zoals de groeimarkten, hebben verlaten. We geloven nog wel in die thema's op lange termijn, maar we moeten vaststellen dat we vandaag in een andere wereld leven. De sectoren die vorig jaar nog de leiding hadden, komen niet meteen terug. Dat was ook zo na het uiteenspatten van de technologiezeepbel. Aangezien de prijsmacht vandaag bij de consumenten zit, kiezen we resoluut voor producenten van consumptiegoederen, zoals Nokia, AB Inbev en Danone. Die aandelen bieden niet meteen de hoogste dividenden, maar wel de veiligste. Nokia heeft zijn dividend met 50 procent verlaagd, waardoor het dividendrendement nu op 4 procent uitkomt. Volgens ons is dat een goede basis om op verder te bouwen. We geloven ook in nieuwe fusie- en overnameactiviteiten, niet meer door private-equityspelers, maar door de grote spelers in de sectoren. Vooral in de farmasector zien we op dat vlak mogelijkheden."

Het fonds Petercam L Equity Opportunity presteerde de voorbije jaren consistent beter dan het sectorgemiddelde, maar in 2008 bleef de prestatie achter. Wat waren de belangrijkste redenen daarvan?

"We hebben te lang op onze strategische thema's ingezet. We geloofden heel sterk in de groeimarkten omdat meer dan de helft van de wereldgroei uit die landen kwam. Helaas heeft de kredietcrisis de economie en dus ook de groeimarkten zwaar aangetast. We hebben ook moeten afrekenen met de beperkte liquiditeit van sommige aandelen. We beleggen bijvoorbeeld 20 procent van onze portefeuille in kleine buitenlandse en beursgenoteerde beleggingsfondsen. Door een gebrek aan liquiditeit noteert bijvoorbeeld een van die fondsen aan 0,3 euro terwijl de intrinsieke waarde 1,3 euro bedraagt."

Is het vandaag al aangewezen om weer in de beurs te stappen?

"Er worden nog steeds overal branden geblust. De overheden hebben de voorbije maanden goed werk geleverd, en de rentepolitiek en herstelplannen zullen stilaan hun werk doen. Het enige wat we nodig hebben, is tijd. Op de beurzen kan er op korte termijn zeker een keerpunt komen. Dat kan het geval zijn als beleggers gaan inzien dat de deflatie niet zo erg is als voorspeld of als enkele bedrijven beter dan verwachte resultaten voorleggen. Op dat moment kan een kortetermijnrally van 50 procent komen, maar ik verwacht dat die van korte duur zal zijn en dat een terugval snel zal volgen."

Hoe kan je beleggers vandaag overtuigen om toch nog in de beurs te stappen?

"De signalen van de markt volstaan als overtuigingskracht. Wie bij de lage kortetermijnrentes toch rendement wil halen, moet risico nemen. We zien trouwens nu al dat de rentecurve steiler wordt. De Duitse langetermijnrente is fors gestegen. De 30-jarige Duitse overheidsobligaties zijn in januari met 12 procent gedaald en zijn daarmee de slechtste beleggingen sinds begin dit jaar. De steiler wordende rentecurve is goed voor de banken, omdat die zo meer geld verdienen. Beleggers moeten op zoek gaan naar langere looptijden. Het is geen toeval dat er in januari voor 40 miljard euro aan bedrijfsobligaties is uitgegeven. Dat is het grootste bedrag ooit in één maand. Ik zou beleggers vandaag aanraden vooral voor bedrijfsobligaties te kiezen."

Waarom zijn bedrijfsobligaties aantrekkelijk?

"De obligaties bieden een hoge coupon en betalen op eindvervaldag het geld terug. Mensen willen vandaag zekerheid en niet een dividend dat elk jaar kan schommelen of zelfs wegvallen. Wie vandaag kan kiezen tussen een obligatie van Lafarge met een coupon van 10 procent of het aandeel zelf zal geneigd zijn te opteren voor het eerste. Beleggers zijn van de ladder gevallen en hebben een stevige dreun gekregen. Nu moeten ze opnieuw durven omhoog te kijken en de eerste trede, die van bedrijfsobligaties, nemen."

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud