netto

Fiscus richt vizier op bedrijfsleiders

©Photo News

De fiscus gaat dit jaar bedrijfsleiders extra controleren. Dat vernam De Tijd en het wordt bevestigd door Financiën. Vooral de beroepsonkosten van ondernemers worden extra onder de loep genomen.

Elk jaar kondigt de fiscus op zijn website aan naar welke groepen extra aandacht gaat. ‘De bedoeling is het gedrag van mensen en bedrijven aan te passen’, legt Francis Adyns, de woordvoerder van Financiën, uit. Op die manier hoopt de fiscus dat de geviseerde groepen hun belastingaangifte - die later dit jaar moet worden ingediend - correct zullen invullen. Vandaag verschijnt de prioriteitenlijst op de website van Financiën.

De bedoeling is het gedrag van mensen en bedrijven aan te passen.
Francis Adyns
woordvoerder financiën

Dit jaar richt de fiscus zijn vizier op bedrijfsleiders die hun werkelijke beroepskosten bewijzen, omdat de belastingdienst vastgesteld heeft dat daar vaak misbruiken zijn. Sommige bedrijfsleiders jagen hun beroepskosten artificieel de hoogte in om hun belastingfactuur te drukken. Net als loontrekkenden kunnen ze kiezen tussen het bewijzen van hun werkelijke beroepskosten of een forfaitaire kostenaftrek. Alleen wie zijn werkelijke beroepskosten inbrengt, loopt extra in de kijker.

Gesjoemel

De tweede groep waarop de fiscus dit jaar focust, zijn belastingplichtigen die onderhoudsgeld naar het buitenland overschrijven en daarvoor een fiscale aftrek vragen. Ook daar wordt geregeld mee gesjoemeld. Het gaat vaak om nieuwe Belgen die onderhoudsgeld fiscaal in mindering brengen, zonder dat het geld ooit belandt bij de begunstigde op het aangegeven buitenlandse adres. Of het wordt betaald aan een bestemmeling waarvoor de betaler helemaal geen onderhoudsplicht heeft.

Wie een woning verhuurt die door de huurder voor professionele doeleinden wordt gebruikt, moet ook opletten. Het gebeurt geregeld dat de verhuurder verzwijgt dat de woning als handelszaak of kantoor wordt gebruikt, omdat de belastingdruk op de huurinkomsten dan een stuk hoger is. Maar daar wordt dus strenger op toegezien.

Tot slot wordt kordater opgetreden tegen mensen en bedrijven die hun belastingaangifte niet indienen.

Het feit dat de fiscus dit jaar prioriteit geeft aan bepaalde groepen belastingplichtigen betekent niet dat de anderen op beide oren kunnen slapen. ‘We richten ons op een aantal prioritaire groepen, maar we voeren uiteraard nog andere controles uit’, zegt Adyns. P3

Advertentie
Advertentie