Ablynx verzilverd en 51 procent cash

©Kristof Vadino

Dit is mijn laatste column als deelnemer aan de Beursrally die volgende week eindigt. Een uitgelezen moment om terug te blikken op de voorbije periode.

Het plaatje oogt voorlopig nog positief: ik kon mijn positie in Ablynx - gekocht net voor het Deense overnamebod - verzilveren met een winst van 71 procent. Daarmee ben ik in IBA (+16,5%) en Recticel (+11,6%) gestapt. Een andere sterkhouder in mijn portefeuille is Galapagos (+12,1%).

Een aantal (op basis van technische indicatoren) beloftevolle aandelen zoals Nyrstar, Colruyt en Celyad marcheerden na aankoop voor geen meter. Als ik merk dat de koers niet de juiste richting uit gaat, verkoop ik nog liever, desnoods met een klein verlies. Ik heb er het geduld niet voor. Soms tot mijn grote spijt. Zo heb ik mijn positie in Tigenix eind december van de hand gedaan. Een week later maakte het aandeel in één dag een sprong van 73 procent. Wat moet je daarop zeggen? Momenteel zit ik op 51 procent cash. Ik neem een afwachtende houding aan. De grote rush op biotechaandelen lijkt voorbij. Al zijn er altijd wel koopopportuniteiten. De Brusselse beurs kabbelt voort en maakt een vermoeide indruk na de vele koersopstoten en de rally van de voorbije weken.

Is het tij aan het keren? Een van mijn favoriete beurswijsheden luidt: ‘Als het water stijgt, gaan alle boten mee omhoog.’ Een positieve beurs trekt alle aandelen mee de hoogte in. Dat hebben we de voorbije jaren gezien. Het leek wel of elk beursgenoteerd bedrijf een koopje was. Die stijgende golf begon in maart 2009 en gaat haar negende jaar in. Een echte correctie van pakweg 20 procent hebben we nog niet gezien. Elke dip was een nieuw instapmoment. Al het beschikbare geld lijkt naar de beurs te vloeien.

Bekende deelnemers
Bekende deelnemers

1. Serge Mampaey 30,22%

2. Faroek Özgünes 17,19%

3. Véronique Goossens 10,27%

4. Kurt Vansteeland 5,19%

Het omgekeerde is ook waar. Bij een dalende beurs zakken de kneusjes nog dieper. Kwaliteit drijft altijd boven. Typisch aan een golf is dat ze een terugslag kent. Ik associeer het beeld graag met de beroemde prent van de Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai waarop enkele vissersboten door een gigantische golf verzwolgen dreigen te raken.

Ik vrees dat we binnenkort onder die golf verpletterd worden. Het einde van de stierenmarkt is al zo vaak afgekondigd, maar de stier zet ongestoord zijn opmars voort. Intussen lijkt het alsof de bomen tot in de hemel groeien. Hoelang dit nog kan duren, valt niet te voorspellen. 2018 is nog lang en er kan allerlei gebeuren dat een impact op de financiële markten heeft.

De belangrijkste les van deze beurscompetitie is dat geld verdienen op de financiële markten niet zo eenvoudig is. Zeker niet door te beleggen in aandelen. Het vraagt permanente aandacht en toezicht op wat er gaande is. Soms moet je snel schakelen en mee op de kar van een aandeel durven te springen. Aan de andere kant mag je ook niet te veel verknocht zijn aan een aandeel dat je als een molensteen mee de dieperik in trekt. De gigantische winsten in de kop van de beurswedstrijd in nog geen tien weken tijd spreken tot de verbeelding. Met virtueel geld riskeer je natuurlijk niets. Ik denk niet dat ik op dezelfde wijze te werk zou gaan met mijn spaargeld. Het heeft met temperament te maken. Ik denk dat iedere belegger voor zichzelf moet uitmaken welke strategie hem het beste ligt.

Faroek Özgünes is onderzoeksjournalist bij VTM.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud