'Dit moet beter kunnen'

Faroek Özgünes. ©VTM

We zitten exact halfweg in de Beursrally. Na een verschroeiende start heb ik het de jongste weken wat laten afweten. Ik heb mijn portefeuille herschikt en een aantal verlieslatende aandelen van de hand gedaan.

Ik heb enkele nieuwe posities ingenomen en het dan een beetje op zijn beloop gelaten. Dat blijkt niet altijd een goede keuze te zijn geweest. Euronav staat nog altijd onder de aankoopkoers. Ook Greenyard, waar ik eerder al eens ingestapt was, kan de verwachtingen niet waarmaken. De rest kwakkelt een beetje en mist richting. De uitzondering is Tigenix, dat ik op een juist moment wist op te pikken.

Deze buy-and-holdbeleggingsstrategie staat een beetje haaks op mijn voornemen om aan de hand van technische analyse de juiste in- en uitstapmoment te kiezen.

Dat laatste vergt een permanente alertheid om snel in te spelen op koersbewegingen. Dat is er niet altijd van gekomen. Ook mijn plan om elke dag na beurs alle aandelen te screenen, heb ik niet kunnen waarmaken. Ik heb, gelukkig maar, ook een vaste baan die mijn volle aandacht vraagt.

Mijn winst bedraagt, as we speak, 3,6 procent na vijf weken. Niet slecht, zou je denken, en alvast beter dan de opbrengst van een spaarboekje. Maar eerlijk is eerlijk: het grootste deel van de opbrengst komt van de dagelijkse quiz die ik probeer mee te pikken. Iets wat je in normale marktomstandigheden niet gegund is. Met de nodige focus moet dat veel beter kunnen. Dat is mijn voornemen voor de tweede helft van de beursrally. Er is nog niets verloren.

top 3 klassement

1. Serge Mampaey 14,83%

2. Véronique Goossens 5,83%

3. Faroek Özgünes 3,60%

4. Kurt Vansteeland 2,21%

Ik zit voor twee derde in de beurs, een derde houd ik in cash achter de hand. Het brengt niets op, maar je verliest er ook niet aan. Ik heb één fonds gekocht (Pictet Robotics) dat beloftevol leek, maar dat sinds de instap ter plaatse trappelt. Al mag je een beleggingsfonds niet afrekenen op zijn prestaties op zo’n korte termijn. Voor wie een rustig temperament heeft en van zijn nachtrust wil genieten, is beleggen in fondsen misschien wel de beste optie.

Wie zijn grote emoties wilde ontdekken, kocht vroeger een roman of een kaartje voor de opera. Nu volstaat het om in de beurs te stappen. Koop één aandeel (of een bitcoin als je van risico houdt) en je maakt kennis met het hele palet aan menselijke gevoelens: van grote euforie bij een koersstijging tot diepe wanhoop als je geliefde aandeel dag na dag waarde verliest. Van hebzucht, omdat je tegen beter weten in vasthoudt aan een aandeel en weigert te verkopen omdat het nog verder kan stijgen, tot de angst dat je geld elk moment in rook kan opgaan. Daarom probeer ik emoties zoveel mogelijk uit te schakelen als ik handel. Het is een zuiver berekende zet. Hoop is een slechte raadgever op de beurs.

Ik heb voor deze competitie vooral gefocust op de Brusselse beurs, omdat er een groter aanbod was dan in Parijs, Amsterdam en New York. Het valt me wel op dat sinds de start van de beursrally op 20 november de Bel20 en de CAC40 vooral zijwaarts bewogen. De AEX boekte 2 procent winst, terwijl de Dow Jones liefst 6 procent steeg.

Een kerstrally zit er in Europa niet meer in. Daarna rest er nog een week voor een spurt naar het jaareinde. Wat 2018 ons op beursvlak zal brengen, is niet te voorspellen. Er is al regelmatig aangekondigd dat de top bereikt is en dat een beurscorrectie in de maak is. Voorlopig lijkt niemand zich daar aan te storen. Zoals een oude beurswijsheid zegt: ‘Wed nooit tegen de markt, die heeft altijd gelijk.’ Nog een fijne kerstperiode.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud