Geveld door mijn blinde aap

©Shutterstock

Ik had het beloofd aan Gert Bakelants. De saaiste deelnemer zou ik worden.

Dat is tot nu toe relatief goed gelukt. Maar ik voegde eraan toe dat mijn echtgenoot voor het opwindende element zou zorgen. Koen en ik hebben een weddenschap afgesloten, tot nu toe wel zonder prijs in het vooruitzicht. Een bak Duvel wissel je niet uit onder het zelfde dak.

Hoed u voor dure professionele beleggers met complexe modellen. Gewoon geduldig zijn is al genoeg.

Al zeven weken observeer ik hoe mijn aandelen zich gedragen in een virtuele omgeving. Met de grootste zorg koos ik ze uit. Al deze bedrijven hebben een degelijk management, een gezonde balans, goede vooruitzichten en dankzij hun zwakke koers werden ze volgens mij koopwaardig. Als langetermijnbelegger in spe zou ik me niet laten opjutten door de rangschikking in deze wedstrijd. Emoties zou ik uitschakelen. Ik moet toegeven dat me dat geregeld wat zelfbeheersing kostte. Als een aandeel 2 procent lager dook, kreeg ik al zin om er afscheid van te nemen. Evenzo bij een aandeel dat 10 procent hoger ging.

top 4 klassement
Bekende deelnemers

1. Serge Mampaey 26,3%

2. Véronique Goossens 8,44%

3. Faroek Özgünes 7,07%

4. Kurt Vansteeland 4,13%

Nee, ik had mezelf voorgenomen te blijven broeden tot de finish en de cash rustig af te bouwen, tenzij zich een forse correctie zou voordoen. Tijdens het samenstellen van mijn portefeuille maakte ik er ook een tweede aan. Die van mijn man. Een hilarisch moment, want er kwam een dartspijltje aan te pas. Ik had alle aandelen die je in deze Beursrally kan kopen afgedrukt, aan de muur bevestigd en Koen mocht met een blinddoek voor de ogen zeven keer raak gooien.

Net zoals ik stond hij aan de start met zeven aandelen, telkens belegd voor 10 procent van het budget. Zodra ik een actie zou uitvoeren, zou hij een gelijkaardige - lukrake - transactie doen. Telkens ik een prijsvraag won, mocht hij er ook een winnen. Koen is de blinde aap. Uit tientallen experimenten is gebleken dat gelijk welk dier - een rat, een dolfijn of een gorilla - vaak beter belegt dan de zelfverklaarde homo sapiens. De mens denkt dat hij slim is, hoewel hij ook kampt met angst en hebzucht. Dieren ondervinden daar minder hinder van. De weddenschap luidde dus dat Koen beter zou scoren in de Beursrally dan ik.

Bij de aanvang leek het voor hem niet de juiste richting op te gaan. Maar rond de vijfde week begon de situatie te keren en bouwde mijn blinde aap een flinke voorsprong uit. Vandaag bedraagt zijn rendement 11,15 procent, het mijne 8,44 procent.

In 1990 deed De Tijd een gelijkaardig experiment. Drie beursgoeroes, onder wie emeritus professor Roland Van der Elst - de man die zijn volk leerde beleggen -, stelden elk een uitgekiend palet van tien aandelen samen. De Tijd-journalist wijlen Luc Van Aelst maakte als geblinddoekte aap een selectie. Na twaalf maanden moest blijken of het experiment ‘experts versus vogelpik’ de hypothese van het lukrake pad van Princeton-professor Burton Malkiel zou onderbouwen. Volgens Malkiel zal je met een weldoordachte strategie meestal inferieur presteren ten opzichte van iemand die zijn tactiek baseert op toeval.

Wat bleek? De vogelpikportefeuille stond bijna een halfjaar aan de leiding. Het kostte Luc Van Aelst een tournée générale op café met zijn collega’s. Pas toen de beurzen herstelden van hun eerste schrik bij het uitbreken van de Golfoorlog, moest de vogelpikselectie de duimen leggen voor twee experts. Roland Van der Elst eindigde als laatste. Bij de analyse achteraf bleek dat de winnaars enkele gelukstreffers in hun pakket hadden zitten. Hoed u dus voor dure professionele beleggers die met ingewikkelde voorspellende modellen beweren dat ze de markt kunnen kloppen. Gewoon geduldig zijn is al genoeg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud