column

Tegen mijn natuur

Ik ga het eerlijk toegeven: beurswedstrijden liggen me niet echt. Door de korte termijn waarop je moet ‘beleggen’, druisen ze in tegen mijn natuur en tegen de basisregel dat je op de beurs vooral een portie engelengeduld moet hebben om de beste rendementen te halen.

In een beurswedstrijd moet je niet zoeken naar ondergewaardeerde bedrijven die je de tijd gunt om te groeien, om met mooie resultaten naar buiten te komen en om hun dividenden op te trekken.

Beursrally

Leer de beurs kennen met de Beursrally van De Tijd, een virtuele beleggerswedstrijd.

Schrijf u in op beursrally.be.

Nee, om te winnen moet je net die ondernemingen uitpikken die het meest op en neer swingen, en die aandelen op het juiste moment proberen te kopen en te verkopen. Dan kom je automatisch terecht bij de risicovollere bedrijven, uit de hightech of de biotechnologie. Of bij bedrijven met een hoek af, zoals Exmar , Nyrstar of Altice.

Dergelijke bedrijven waarderen is vaak het betere gokwerk, en gaat vooral uit van veronderstellingen over de succeskansen van een experimenteel geneesmiddel, of het binnenhalen van een groot contract. Het zijn vaak aandelen waar het erop of eronder is.

Klassement bekende deelnemers

1. Véronique Goossens 3,85%

2. Kurt Vansteeland 1,52%

3. Faroek Özgünes 1,20%

4. Serge Mampaey 0,01%

Om van kortetermijnbewegingen te profiteren zou ik beter het voorbeeld volgen van Faroek, die alleen technische analyse gebruikt. Het had me de zware opdoffer bij Biocartis kunnen besparen. Ik kocht na goed nieuws, maar even later werd het aandeel geschorst en gaf het biotechbedrijf nieuwe aandelen uit. Een oplawaai van 20 procent volgde. Maar of Biocartis fundamenteel 10 of 15 euro waard is, durf ik niet te zeggen. Ik stel alleen vast dat beleggers Biocartis evenveel waard achten als de plantagegroep Sipef, die een sterke balans, veel grondbezit en mooie winsten combineert.

Een andere methode om te winnen kan een gok zijn op één sector. Zo doen de Amerikaanse banken het uitstekend omdat ze het meest profiteren van Trumps belastingplannen en van de mening van de volgende Federal Reserve-voorzitter dat ze al aan genoeg regels moeten voldoen. Maar ook hier: alles inzetten op één sector is levensgevaarlijk.

Fundamenteel wou ik afgelopen week Econocom, Recticel, Immobel en VGP kopen. Op waarderingsgronden vind ik deze aandelen (opnieuw) koopwaardig. En als ‘stier’ zie ik vooral kansen op de beurs. Elke zware dip biedt wel een opportuniteit. En bij megastormen zijn de beste koopjes te doen. Voor zulke gelegenheden hou ik steeds wat geld opzij.

Bij megastormen zijn de beste koopjes te doen. Voor zulke gelegenheden hou ik steeds wat geld opzij.
Serge Mampaey

Maar bij Econocom en Recticel zit het technische beeld niet goed. Dus niet ideaal voor de wedstrijd. En de vastgoedontwikkelaars Immobel en VGP noteren niet in de Bel Mid-index, waardoor ze in de wedstrijd niet verhandeld kunnen worden. Dat is jammer, want smallcaps bieden vaak een hogere groei en interessantere waarderingen dan de grote steraandelen.

Het voordeel is dat u met de beursrally de aandelen en de marktmechanismes kan ontdekken. Maar laat u vooral niet ontmoedigen als u bij het einde tegen verlies aankijkt. Het gaat slechts om een ultrakorte periode, die voor langetermijnbeleggers irrelevant is. Beleggen in aandelen is nog steeds de meest democratische weg om iedereen te laten deelnemen aan de voordelen van de economische groei. De wedstrijd leert dat u daarvoor niet over een groot budget hoeft te beschikken. Via een fonds of een holding bent u onmiddellijk gediversifieerd zodat u minder risico’s loopt.

Lees verder

Tijd Connect