column

Traag bereikt de slak de ark

Het satirisch televisieprogramma ‘Saturday Night Live’ tekende deze week voor het beste beurspraatje: ‘Wall Street: er was geen handel vandaag. Iedereen heeft eindelijk de aandelen die hij wil.’

Die quote vat mijn beleggingsfilosofie samen.Ik ben de luiste belegger van het land. Eén transactie om de twee jaar, dat is het zowat. Geduldig wachten tot een aandeel van een goed gerund bedrijf waarmee je oud wil worden belachelijk goedkoop is en dan toeslaan. Vervolgens de dagelijkse koerscapriolen vergeten. En je jaarlijks dividend afzetten tegen de oorspronkelijke inleg. Na verloop van jaren levert dat verbluffende resultaten op voor wie zijn huiswerk maakte.

bekende deelnemers

1. Serge Mampaey +16,05%

2. Veronique Goossens +5,85%

3. Faroek Özgünes +4,50%

4. Kurt Vansteeland +2,63%

algemeen klassement

1. siReZz +22,4%

2. Freddy Kilowatt +22,0%

3. AllWeather +21,5%

4. Steve velo +21,4%

5. Hermanator +21,2%

Nog steeds bepaalt de kattensprong van het aandeel Argenx wie de top van onze beleggerscompetitie bevolkt. De winnaar van deze week verzilverde een deel van zijn monsterwinst. Hij was wel zo slim om te wachten tot na de laatste koersopstoot. Net voor en na het kerstweekend ging het aandeel nog maar eens ruim een tiende hoger, ook al dateert al het goede nieuws van twee weken geleden.

Freddy Kilowatt heeft geen hoogtevrees en blijft rustig zitten, ook al neemt Argenx nu een vijfde van zijn portefeuille in. De rest van zijn portefeuille bestond donderdagavond bijna uitsluitend uit Belgische biotech en 23 procent cash. Een riskante strategie, de meeste toppers herbalanceerden hun portefeuille.

AllWeather, de allereerste weekwinnaar, handelde voor het eerst sinds de start van de beursrally. Hij bouwde zijn positie in Argenx af. Eigenlijk staat AllWeather tweede in de competitie. Freddy Kilowatt schrijft voor deze krant, en maakt dus geen kans op de prijzen.

 

Twee voorbeelden: wie Interbrew (nu AB InBev) eind 2002 - toen de biergigant onder zijn blunderende topman Hugo Powell door de Londense City werd uitgespuwd - kocht, heeft nu netto 15 procent dividendrendement. Idem voor wie in 2010 in de autochipspecialist Melexis stapte. Ik erken dat het jaren kan duren voor zich weer zulke koopgelegenheden aandienen. Maar wie denkt dat het nooit meer zal gebeuren, kent zijn geschiedenis niet.

Pas op, niets mis met op korte termijn te proberen de markt te timen. Je zou het niet denken als je onze politici hoort, maar snel in en uit een aandeel stappen is een even valabele strategie als fundamentele analyse. Net zoals mikken op een koersdaling (shorten) even valabel is als op een koersstijging. Langetermijnbeleggers hebben daytraders nodig. Mocht iedereen even lui zijn als ik, dan zouden er zoals in de ‘Saturday Night Live’-persiflage gewoon geen handel en dus ook geen opportuniteiten zijn.

Die dagelijkse zaagtandbewegingen die ik in mijn eigen portefeuille straal probeer te negeren fascineren mij. Daarom doe ik al 22 jaar dezelfde job: uit de dagelijkse portie koerstabellen de boeiendste verhalen distilleren. Want dat vergeten beleggers te vaak: je investeert niet in een aandeel, laat staan in ‘de beurs’, je investeert in een bedrijf. En er liggen zoveel verhalen voor het rapen.

Neem Royal Dutch Shell. In mijn beursrally opgenomen omdat ik de indruk heb dat beleggers ervan uit lijken te gaan dat morgen de allerlaatste klassieke verbrandingsmotor van de band rolt en iedereen met een (gedeelde) Tesla zal rondzoemen. Terwijl Shell net als ‘klassieke’ autobouwers zoals BMW nog jaren miljarden cash genereert om de toekomst voor te bereiden én de aandeelhouders met een fors dividend royaal wachtgeld te gunnen.

VolkerWessels is een zeldzaamheid. De Nederlandse aannemer kan rekenen, al heeft hij zich aan de nieuwe sluizen in IJmuiden vertild. Ook daar wordt over de toekomst nagedacht. In Het Financieele Dagblad lees ik dat VolkerWessels via een slimme deal nu al de controle heeft over 200.000 m² grond in Amsterdam-Noord. Potentieel goud als er op die plek naar Hamburgs voorbeeld een Haven-Stad met tienduizenden woningen zal verrijzen.

Toekomstmuziek dus. Net als Sipef. Dankzij twee slimme deals heeft CEO François Van Hoydonck het areaal van de plantagegroep met het equivalent van vijf Brusselse gewesten uitgebreid. Een investering waar de aandeelhouders letterlijk en figuurlijk decennialang de vruchten van zullen plukken. Kortom, ik zal hier eens pleiten voor een beurswedstrijd die 20 jaar loopt. Misschien scoor ik dan wat beter...

DE COACH | GERT BAKELANTS

‘Dit moet beter kunnen’, schreef Faroek vorige week nog. Hij wachtte alvast niet op het nieuwe jaar om zijn goede voornemens in praktijk om te zetten. Hij deed enkele weinig beweeglijke aandelen zoals AB InBev en KBC de deur uit, en zette de inkomsten samen met zijn berg geld integraal aan het werk.

Gisteren deed hij zeven nieuwe aankopen, waarden die wél fors kunnen schommelen. Een greep uit zijn aankopen: Altice, BAM Groep, Celyad...

Het zijn waarden die potten kunnen breken, maar die zeker niet zonder risico zijn.

Het illustreert dat Faroek niet bij de pakken blijft zitten, en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Ook al zitten we in de ‘tweede helft’ van de wedstrijd, het spel is nog niet gespeeld. Omdat de deelnemers aan de Beursrally niet van elkaar zien wat ze in portefeuille hebben, deel ik graag nog wat extra info met Faroek: ook Serge heeft BAM en Celyad in portefeuille.

Faroek schuift qua rendement alleszins al wat dichter naar schoonzus Véronique. Die handhaaft onverstoord haar defensieve strategie en is duidelijk van mening dat aandelen net als gras niet sneller groeien als je er voortdurend naar kijkt.

 

Lees verder

Gesponsorde inhoud