Advertentie

Vage 'crypto'-beloftes ontketenen koersrally's

De prijs van een bitcoin wordt afgeroepen in de 'trading pit' van het Bitcoin Center in New York, op een steenworp van de New York Stock Exchange. ©REUTERS

Een link claimen met de technologie achter cryptomunten volstaat tegenwoordig om een aandelenrally uit te lokken. Dat bewees deze week nog Long Island Iced Tea met een naamswijziging naar Long Blockchain.

Long Island Iced Tea maakte geen grapje toen het zijn naamsverandering naar Long Blockchain aankondigde. De drankenfabrikant zal zijn hoofdactiviteit van de voorbije jaren onderbrengen in een dochteronderneming. Ondertussen zal het management zich toeleggen op 'de zoektocht naar en investering in opportuniteiten die te maken hebben met blockchain-technologie'.

Daarom heeft het alvast de website longblockchain.com weggekaapt. Daarop staat te lezen dat de bedrijfsleiding al 'gesprekken in een vroeg stadium' voert met potentiële partners of overnameprooien. In dezelfde tekst wordt benadrukt dat er nog geen enkele deal is afgeklopt.

Maar daar wachtten de financiële markten niet op. De microcap - met een beurswaarde van minder dan 25 miljoen dollar woensdagavond - verdrievoudigde plotsklaps.

Iets met crypto

De wereldwijde interesse voor cryptomunten en alles wat ermee te maken had, bracht al andere bedrijven op ideeën. Verschillende andere beursgenoteerde aandelen kregen al een boost na een welgemikt persbericht over een kleine overname of een strategische ommezwaai richting blockchain.

Een dag voor Long Island Iced Tea gingen gaven Seven Stars Cloud Group en Net Element het voorbeeld. De eerste werkte zich begin deze maand al in de aandacht met een overname, en probeerde het deze week nog eens met een belang van 27 procent in Delaware Board of Trade Holdings. Een paar buzzwords in een persbericht, en deze keer was het wel raak.

Net Element kondigde dezelfde dag een onderaanneming te starten die zicht zou toespitsen op blockchain. Ook daarover moesten beleggers niets meer weten.

Een ander voorbeeld is LongFin, dat twee dagen na de beursgang vertienvoudigde in waarde toen het Ziddu.com overnam. Ziddu werkt aan microfinanciering voor bedrijven via digitale munten, en heeft een (onbeveiligde) website die nog in bètafase zit. De topman van LongFin noemde de aandelenrally 'onterecht'.

Nog wat langer geleden ontdekten beleggers het centjesaandeel Crypto Company. Daar greep de Amerikaanse beurswaakhond SEC in: de handel ligt sinds dinsdag stil, tot na Nieuwjaar. De SEC verdenkt enkele insiders ervan veel bombarie te creëeren alvorens hun eigen aandelen overboord te gooien.

Twee maanden geleden veranderde het biotechbedrijf Bioptix het geweer van schouder. Onder een nieuwe naam zou Riot Blockchain zich voortaan focussen op de hipste technologie van het moment.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud