Belgen liggen niet wakker van bitcoin & co.

Ondanks de enorme hype zijn bitcoins en andere virtuele munten nog niet populair bij het grote publiek in België. ©Apaydin Alain/ABACA

Tenzij u een man bent en jonger dan 35 kan de hype rond de bitcoin en andere virtuele munten u wellicht gestolen worden, zegt een nieuwe studie van de bankgroep ING.

Volgens een enquête die ING bij 15.000 mensen in 15 landen organiseerde, zijn de Belgen het minst van alle Europeanen vertrouwd met het fenomeen. Slechts 38 procent van de Belgen zegt al van de bitcoin gehoord te hebben. In Duitsland en Italië beweert liefst 70 procent te weten wat virtuele munten zijn. 

38%
Weinig bekend
Slechts 38 procent van de Belgen zegt het fenomeen bitcoin te kennen.

Van de Belgen die zeggen de bitcoin & co. genoeg te kennen, is de helft onder 35 jaar. En mannelijk: een op de twee mannen beweert de digitale munt te kennen, voor vrouwen ligt die verhouding op een op de vier.

Hoewel de bitcoinhype de voorbije maanden alomtegenwoordig was in de media, heeft dat er weinig Belgen toe aangezet ook in die virtuele munten te investeren. Volgens ING bezit slechts 5 procent van de Belgen een of andere cryptomunt, ruim een derde van hen is jonger dan 35 jaar. Volgens de bankgroep is dat het laagste percentage van Europa.

'Modeverschijnsel'

Geloven de jonge Belgen die in virtuele munten investeren dat die de toekomst worden voor betaalsystemen of beleggen? Als we ING mogen geloven, valt dat tegen. Minder dan 25 procent zegt daarin te geloven. Trouwens: slechts 27 procent van de 'believers' meent dat de koers van de bitcoin en andere munten de komende twaalf maanden stijgt.

Slechts 27 procent van de believers denkt dat de koers van de bitcoin en andere virtuele munten de komende twaalf maanden zal stijgen.

'Voor de meeste kopers gaat het eerder over een modeverschijnsel dan over de sterke overtuiging dat ze bewust het geld van de toekomst gebruiken', zeggen de onderzoekers van ING. 'Behalve misschien voor de allerjongsten.'

De Belgische toezichthouder FSMA waarschuwde de voorbije jaren meermaals voor beleggingen in virtuele munten zoals de bitcoin. De financiële waakhond laat ook niet toe dat er in ons land beleggingsproducten aan de man worden gebracht die gelinkt zijn aan virtuele munten. 

Campagne

Samen met de federale overheidsdienst Economie startte de FSMA eerder deze maand een campagne om te wijzen op de risico's die aan dergelijke beleggingen kleven. Niet alleen krioelt het in het wereldje van de fraudeurs, omdat virtuele munten niet gereguleerd zijn kan je ook niets van je oorspronkelijke inleg recupereren.  

Beleggers in virtuele munten beleven sowieso geen te beste tijden. Alleen al de bitcoin noteert vandaag bijna 60 procent lager dan op Nieuwjaar. Terwijl de digitale munt eind december een piekniveau van meer dan 19.000 dollar haalde , schommelt ze nu net boven 6.000 dollar. 

Maar dat de bitcoinzeepbel uit elkaar spat, wil nog niet zeggen dat jongere beleggers meer vertrouwen hebben in 'traditionele beleggingen'. Liefst 55 procent van de deelnemers aan de ING-rondvraag meent dat virtuele munten meer betrouwbaar zijn dan beursgenoteerde aandelen. Van de respondenten tussen 18 en 24 jaar deelt zelfs 70 procent die mening. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud