Belgisch-Estse start-up haalt papier uit bedrijfsbestuur

Stampify. ©Stampify

De Belgisch-Estse start-up Stampify hoopt met een digitale kapitaalronde 5 miljoen euro op te halen. Het bedrijf wil het bestuur van ondernemingen digitaliseren met blockchain.

Hoewel het internet een democratiserend effect had op ondernemerschap, blijft het oprichten en beheren van een bedrijf een bureaucratische rompslomp. Het beheer van de statuten, het aandeelhoudersregister of de beslissingen van de raad van bestuur zijn processen die geworteld zijn in honderden jaren oude wetgeving, op basis van fysieke vergaderingen, momentopnames en papieren administratie.

Belgen met Ests bedrijf

De oprichters vestigden Stampify in Estland omdat dat land een pionier is in blockchain en digitale overheid. Het twaalfkoppige team bestaat evenwel uit Belgen.

Stampify praat met de Estse overheid ook over een mogelijke integratie in het Estse e-residencyprogramma, dat buitenlandse ondernemers de mogelijkheid biedt via het internet een vennootschap in Estland op te richten en te beheren.

‘Ik heb al enkele start-ups opgericht en werd telkens geconfronteerd met die nachtmerrie van het papierwerk’, zegt Laurent Kinet, medeoprichter en strategisch manager van Stampify. ‘Samen met mijn zakenpartner Olivier Beaujean ben ik op zoek gegaan naar een technologische oplossing om die dingen digitaal en in realtime te doen. Die hebben we gevonden in blockchain-technologie.’

Blockchain, de softwaretechniek om transacties te valideren in een gedecentraliseerd netwerk, maakt het onder meer mogelijk de registratie van akten door notarissen te digitaliseren. Stampify brengt dat gedeeltelijk in de praktijk, maar dat betekent niet dat bedrijven voortaan zonder notaris kunnen. Veel papierwerk blijft immers nog een wettelijke verplichting.

‘In eerste instantie bieden we een oplossing voor het interne papierwerk van bedrijven en boekhoudkantoren, wat 95 procent van de administratie uitmaakt’, zegt Kinet. ‘Maar we mikken ook op proefprojecten met overheden in sommige landen, om ook dat officiële luik te digitaliseren.’

Stampify heeft al een werkend prototype ontwikkeld dat een oplossing biedt voor het afsluiten van aandeelhoudersovereenkomsten, het beheer van het aandeelhoudersregister en de notificatie van officiële beslissingen. ‘We willen dat later uitbreiden met andere functies en hopen onder meer advocaten en bedrijfsadviseurs in ons netwerk te krijgen’, zegt Kinet.

Tegen eind 2018 moet de commerciële oplossing klaar zijn, maar nog voor de zomer hoopt het bedrijf al een applicatie te lanceren waarmee durfkapitaalfondsen de ‘cap table’ (de verdeling van aandelen tussen investeerders) van jonge bedrijven kunnen opvolgen.

We mikken ook op proefprojecten met overheden.
laurent kinet
Medeoprichter Stampify

Behalve bij jonge bedrijven hoopt Stampify zijn oplossing ook aan de man te brengen in landen waar een wettelijke basis voor corporate governance ontbreekt, of waar de administratie geplaagd wordt door corruptie. ‘We hebben daarover al contact gehad met enkele regeringen die hun nationaal systeem willen linken aan ons platform’, aldus Kinet.

Om al die ambities te realiseren is Stampify op zoek naar financiële middelen. Er loopt een klassieke kapitaalronde van ongeveer 1 miljoen euro, waarbij maximaal een vijfde van het kapitaal wordt opengesteld.

Zoals elke zichzelf respecterende blockchainstart-up gaat Stampify ook een digitale kapitaalronde organiseren, een zogenaamde Initial Coin Offering of ICO. Het roept digitale ‘tokens’ in het leven - zogenaamde Stamps - waarmee bedrijven diensten kunnen kopen in het toekomstige blockchainnetwerk. Elke Stamp is gekoppeld aan de virtuele munt ethereum, in een verhouding van 500 tegen 1.

Stampify biedt in december en januari officieel 100 miljoen Stamp te koop aan, wat volgens de huidige marktprijzen overeenkomt met ruim 60 miljoen euro. ‘Die omrekenkoers hebben we vastgelegd toen er nog niet zo’n grote bubbel was rond digitale munten’, legt Kinet uit. ‘In werkelijkheid zullen we al tevreden zijn als we het equivalent van ongeveer 5 miljoen euro ophalen. De onverkochte tokens worden vernietigd.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud