Advertentie

Bitcoin verliest 35 procent in vijf dagen

Een bitcoin-automaat in Hong Kong. ©AFP

Na een jaar van explosieve stijging krijgen verschillende digitale munten deze week rake klappen.

De bitcoin dook vrijdag even onder 11.000 dollar en werd om 18 uur verhandeld tegen zowat 12.750 dollar, tegenover 15.385 dollar donderdag, meldt het financiële persagentschap Bloomberg. De fel gehypte noteert al 35 procent onder zijn recordkoers van amper vijf dagen geleden.

Coinbase, een belangrijke website voor de handel in bitcoins, meldde dat de aan- en verkoop van bitcoins tijdelijk niet mogelijk is. Het verwees naar de 'hoge trafiek'.

De digitale munt piekte zondag, net voor de start van aan bitcoin gelinkte futures op de Amerikaanse derivatenmarkt CME, op 19.511 dollar. De lancering van futures op de bitcoin door de derivatenmarkten CME en CBOE maakt het gemakkelijker om te speculeren op een koersdaling. De Zwitserse grootbank UBS noemde enkele dagen geleden de bitcoin de grootste speculatieve zeepbel uit de geschiedenis.

De val van de bitcoin is ook het gevolg van de stijgende populariteit van bitcoin cash, een afsplitsing van het 'origineel'. Coinbase, een prominent handelsplatform voor digitale munten, besloot deze week om bitcoin cash toe te voegen aan zijn aanbod. Ook andere digitale munten staan onder zware druk. De bitcoin cash verloor in één dag ruim 35 procent en de ethereum 23 procent.

Ondanks het volatiele karakter blijft het brede publiek reikhalzend uitkijken naar mogelijkheden om mee te surfen op de golf. Donderdagavond raakte bekend dat Goldman Sachs een trading desk voor virtuele munten in de steigers zet. Die zou operationeel moeten zijn in juni volgend jaar, bericht Bloomberg. 

De stap van Goldman Sachs is opvallend. In een interview met Bloomberg eind november noemde Lloyd Blankfein, de CEO van de bank, nog een 'vehikel om fraude te plegen'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud