Blockchain plots minder hip in fintechland

Belgische fintech-bedrijven verschuiven hun aandacht van blockchain naar artificiële intelligentie. ©ANP XTRA

Starters in financiële technologie steken hun projecten rond blockchaintechnologie makkelijker in de diepvries. De focus ligt nu op artificiële intelligentie, stelt het Belgische fintechplatform B-Hive vast.

Is de hype rond blockchain voorbij? Een jaar geleden leek het alsof iedereen aan de slag wilde gaan met de technologie. Blockchain raakte bekend als de motor waarop virtuele munten zoals de bitcoin draaien. Maar gaandeweg raakten de meest uiteenlopende bedrijven in de ban van de technologie, die als belangrijkste troef heeft dat ze derde partijen zoals een bank, een notaris of een overheid uitschakelt bij transacties.

Ook bij jonge starters in de financiële technologie was blockchain een hit, maar de nieuwe boordtabel van het Belgische fintechplatform B-Hive leert dat de aandacht intussen wat verslapt is. Een jaar geleden stelde nog meer dan een kwart van de Belgische fintechbedrijfjes dat ze aan de slag waren met blockchain, nu is dat nog 11 procent.

Dal van desillusie

In de plaats daarvan gaat steeds meer aandacht naar cloudsoftware, nieuwe apps en vooral artificiële intelligentie. Samen vertegenwoordigt dat trio nu 72 procent van de Belgische fintechactiviteiten.‘We zitten met blockchain in wat consultants het dal van de desillusie noemen’, zegt Fabian Vandenreydt, de voorzitter van B-Hive.

We zitten met blockchain in wat consultants het dal van de desillusie noemen.
fabian vandenreydt
voorzitter b-hive

‘Na de hypefase waarin te hooggespannen verwachtingen werden geschapen, volgt een periode van ontnuchtering. Bij blockchain was dat niet anders. Er werden wel veel nieuwe toepassingen bedacht, maar in de praktijk blijken die te botsen op de nog vaak logge IT-systemen van de bedrijven en op gevestigde waarden die nog veel te verliezen hebben bij de komst van deze nieuwe technologie.’

Chatbots

Dat de Belgische fintechbedrijven zich nu meer en meer toeleggen op artificiële intelligentie is niet onlogisch, meent Vandenreydt. ‘Eigenlijk volgen ze gewoon de behoeften van de financiële sector: door het groeiende aantal nieuwe digitale toepassingen krijgen banken en verzekeraars steeds meer data binnen. En al die gegevens manueel verwerken en analyseren is gewoonweg onmogelijk, waardoor er meer beroep wordt gedaan op zelflerende computeralgoritmes om dat werk te doen.’ 

De meeste financiële bedrijven schakelen artificiële intelligentie in om chatbots te ontwikkelen. ‘Al zijn er ook andere toepassingen, zoals fraudedetectie,’ vult Vandenreydt aan. ‘Via artificiële intelligentie wordt het eenvoudiger abnormale patronen op te sporen in betalingsverkeer.’

Cybersecurity

De Belgische fintechbedrijven kunnen trouwens nog veel meer dan nu inzetten op die groeiende markt voor cyberveiligheid, meent de B-Hive-topman. ‘Er ontstonden hier natuurlijk al bekendere namen zoals Guardsquare, maar het kan nog veel beter. Vandaag zijn vooral Israël en het VK belangrijke centra voor fintechbedrijven die zich toeleggen op cybersecurity. Er is zeker nog plaats voor een derde centrum: we weten goed wat de financiële sector verwacht, terwijl onze universiteiten tot de wereldtop behoren op dit vlak.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie