Brusselse starter maakt bitcoinhandel mogelijk

Ondanks de aanhoudende koersdruk blijven ondernemers inzetten op de bitcoin-hype. ©BELGAIMAGE

Ondanks de aanhoudende druk op de koersen en de strikte regulering blijft de bitcoinhype ondernemers aantrekken. De starter Bit4You zet zichzelf in de markt als het eerste Belgische handelsplatform waar je bitcoins en andere cryptoactiva kan kopen of verkopen.

Vanaf volgende week biedt Bit4You, dat pas deze lente werd opgericht door de 24-jarige Brusselse IT’er Sacha Vandamme, de mogelijkheid om te handelen in virtuele munten. De bitcoin is daar veruit de bekendste van, maar volgens Vandamme zullen nog negen andere digitale munten worden aangeboden.

50.000
klanten
Tegen eind 2019 wil Bit4you 50.000 klanten hebben en een omzet van vijf miljoen euro realiseren.

Aan ambitie ontbreekt het de jonge Brusselaar niet. Tegen eind 2019 wil Bit4you 50.000 klanten hebben en een omzet van 5 miljoen euro realiseren. De starter geniet alvast de steun van twee bekende geldschieters. 

Zowel serieondernemer José Zurstrassen, bekend van onder meer Keytrade Bank en het crowdfundingplatform MyMicroInvest, als entrepreneur Marc Toledo (Toledo Telecom) ondersteunt het project. Bit4You werkt ook samen met de specialist in betaaltechnologie Worldline en de Belgische identificatie-app Itsme.

De Croo

De groep mag ook op de sympathie rekenen van vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD), die woensdag aanwezig was bij de officiële voorstelling van Bit4You. Hij verrichtte ook de allereerste transactie op het platform.

De steun van Alexander De Croo (Open VLD) is opvallend, want tot dusver liep de Belgische overheid niet bepaald warm voor alles wat te maken heeft met de handel in bitcoin en virtuele munten.

Enigszins opvallend, want tot dusver liep de Belgische overheid niet bepaald warm voor alles wat te maken heeft met de handel in bitcoin en virtuele munten. In de technologie erachter, de blockchain, ziet men wel veel meer potentieel. 

Bitcoins en andere virtuele munten zijn niet gereguleerd in ons land. Ondernemer Vandamme verkiest om die reden de term ‘cryptoactiva’. De Belgische financieeltoezichthouder FSMA bepaalde al in 2014 dat beleggingen die zijn gelinkt aan niet-gereglementeerde virtuele munten zoals de bitcoin niet mogen worden verkocht.

Waarschuwingen

De FSMA en de Economische Inspectie waarschuwen om de haverklap voor fraude met virtuele munten en begonnen, samen met De Croo’s collega minister van Economie Kris Peeters (CD&V), een sensibiliseringscampagne. 

‘Maar we hebben ons project vooraf heel goed doorgesproken met de FSMA en de Nationale Bank en hebben de toestemming gekregen om dit soort activa aan te bieden via ons platform’, zegt Vandamme. ‘We zijn ook al in orde met de nieuwe witwasregels die in 2019 in voege treden. Bit4You biedt ook niet eender wat. Alle crypto-activa worden vooraf goed gescreend en moeten eerst worden goedgekeurd door ons team van advocaten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie