'Crowdfunding op steroïden' maakt waakhonden nerveus

Socialite Paris Hilton maakt haar comeback als promomeisje voor de nieuwe virtuele munt LydianCoin. ©Photo News

Je eigen virtuele munt uitgeven is tegenwoordig dé manier om als kleine tech-startup snel aan tonnnen cash te geraken. Maar toezichthouders vrezen voor een nieuwe zeepbel.

Er zijn al honderden studies en artikels verschenen over de blockchain. Maar geen enkele expert had durven te voorspellen dat die beloftevolle technologie achter de virtuele munt bitcoin zou leiden tot een comeback van Paris Hilton.

Dit weekeinde start in De Tijd de serie 'Blockchain voor beginners'

De wat vergeten Amerikaanse socialite haalde dit weekend verrassend de financiële headlines nadat ze  op Twitter de LydianCoin had gepromoot. Dat is een nieuwe virtuele munt waarmee het Amerikaanse marketingbedrijf Gravity4 liefst 100 miljoen dollar wil ophalen bij beleggers.Een ICO, of ‘Initial Coin Offering’, heet zoiets in het jargon. 

Behoorlijk ambitieus. Want Gravity4, dat reclame wil verkopen via blockchaintechnologie en artificiële intelligentie, heeft geen track record waarmee je indruk maakt bij beleggers. De topman van het bedrijf zat een jaar in de cel voor huiselijk geweld, het businessplan is vaag en de groep geeft zelf grif toe dat het nauwelijks kaas heeft gegeten van blockchaintechnologie. 

Dat Gravity4 er toch vanuit gaat dat het met het grootste gemak 100 miljoen kan ophalen, illustreert hoe hard het tegenwoordig gaat op de ICO-markt.

ICO-hype

Tal van jonge starters - vaak ook met ernstiger projecten dan Gravity4 - zien zo’n ICO als dé manier om snel aan geld te geraken. Terwijl je bij crowdfunding nog afhankelijk bent van een toezichthouder of een andere financiële partner, kan je bij een ICO snel geld ophalen zonder dat daar al te veel pottekijkers bij aan te pas komen. 

1,8 miljard
Volgens schattingen werd er dit jaar wereldwijd 1,8 miljard dollar opgehaald via ICO's.

De munten of ‘tokens’ die worden uitgegeven moeten in principe dienen als betaalmiddel voor de nieuwe diensten die dergelijke techbedrijfjes volop aan het ontwikkelen zijn. Maar heel wat beleggers hopen dat die digitale munten even fors in waarde zullen stijgen als hun ‘grote broer’, de bitcoin. Die is alleen al dit jaar met 339 procent de hoogte ingegaan. 

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de ICO-markt volop boomt. Volgens de gespecialiseerde site CoinSchedule, werden er sinds begin dit jaar al meer dan 1,8 miljard dollar aan nieuwe virtuele munten verkocht. Om dat even in perspectief te plaatsen: vorig jaar stond de teller volgens CoinSchedule op dik 96 miljoen dollar. 

Het record staat voorlopig op naam van het Amerikaanse Tezos. Die groep, die op basis van blockchaintechnologie bedrijven en banken helpt om zelf ‘slimme contracten’ te schrijven, haalde deze zomer  liefst 232 miljoen dollar op. 

China grijpt in

ICO’s worden onder bankiers dan ook geregeld ‘crowdfunding op steroïden’ omschreven. De hype maakt toezichthouders intussen ook zenuwachtig.

Maandag besloot China om ICO’s voortaan gewoonweg te verbieden. Ondernemingen die recent geld ophaalden door nieuwe munten te lanceren, zullen die bedragen moeten terugstorten aan beleggers. 

Andere toezichthouders gaan voorlopig niet zover, maar de ergernis neemt wel toe. De Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, waarschuwde recent nog voor marktmanipulatie met digitale munten. De Europese toezichthouder ESMA, heeft zich nog niet openlijk uitgelaten over het fenomeen. ‘We zijn de zaak aan het bestuderen en zijn ons bewust van de nieuwste ontwikkelingen’, zei de woordvoerder van ESMA maandag. 

Ook Belgen wagen zich aan ICO's

Ook in België willen enkele bedrijven die in blockchain zijn gespecialiseerd vers geld ophalen door hun eigen virtuele munt uit te geven. Ze hebben wel al een concreter project en streven een bescheidener bedrag na. 

Fundrequest 


Deze starter uit het Brusselse focust op ‘open software’. Veel bedrijven gebruiken die vrij aangeboden software om diensten te ontwikkelen. Maar ze vinden niet altijd de juiste programmateurs om eventuele bugs op te lossen. Fundrequest ontwikkelt een model op basis van blockchain waarmee je, eventueel samen met andere bedrijven, financiering zoekt om dergelijke ‘bugs’ op te lossen. In een eerste ronde wil Fundrequest 300.000 tot 1 miljoen dollar ophalen bij durfkapitaal. Met een ICO in februari moet daar 2 tot 20 miljoen dollar bijkomen. 

Settlemint

De Leuvense groep werkt aan blockchaintoepassingen voor bedrijven en overheden. Om zijn platform DataBroker, waarop je sensordata kan verhandelen,  uit te bouwen wil de groep tussen 1,2 en 12 miljoen euro uitgeven door ‘tokens’ te verkopen waarmee je later kan betalen op DataBroker. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud