G20 houdt munitie op zak in aanpak cryptomunten

Mark Carney, de gouverneur van de bank of England, is ook voorzitter van het Financial Stability Board van de G20. ©Photo News

Volgens Mark Carney, de voorzitter van de wereldwijde raad voor financiële stabiliteit, zijn virtuele munten voorlopig nog geen bedreiging voor ons financiële systeem.

Dat zegt Carney in een brief aan 's werelds belangrijkste ministers van Financiën en centrale bankgouverneurs in de aanloop naar de G20-top in Buenos Aires. De financiële leiders van de twintig belangrijkste industrielanden ter wereld komen dinsdag en woensdag samen in de Argentijnse hoofdstad.

Daarbij staat  de regelgeving voor bitcoins en andere virtuele munten hoog op de agenda. De voorbije maanden waren bitcoins en virtuele munten dan ook uitgegroeid tot een wereldwijde hype. In zijn begindagen was de bitcoin  nog het hebbeding van enkele informaticabollebozen, maar vorig jaar brak de digitale munt door bij het brede publiek.

'Zeepbel en milieuramp'

Terwijl de bitcoinkoers explodeerde, kwamen er ook meer en meer alternatieve virtuele munten op de markt. Als we de gespecialiseerde website Coinmarketcap.org mogen geloven, staat de teller intussen op 1.565 cryptomunten, goed voor een totale marktwaarde van 328 miljard dollar.

328 miljard
Cryptohype
Wereldwijd hebben beleggers liefst 328 miljard dollar geïnvesteerd in virtuele munten.

Om ongelukken te vermijden  - én omdat digitaal geld een handige manier bleek om crimineel geld wit te wassen - klinkt de roep om een striktere aanpak van deze virtuele munten steeds luider. Augustín Carstens, de Mexicaanse voorzitter van de Bank voor Internationale Betalingen, zeg maar de centrale bank van de centrale banken, omschreef de bitcoin begin vorige maand nog als een 'zeepbel, een piramidespel en zelfs een milieuramp'. Ook Frankrijk en Duitsland drongen in de aanloop van de G20-top aan op een mondiale aanpak van de kwestie.

Bij bitcoin-beleggers zat de schrik er alvast dik in. De bezorgdheid over een strengere regelgeving was een van de redenen waarom de munt sinds begin dit jaar al met 41,5 procent is teruggevallen.

Geen heksenjacht

Maar een mondiale heksenjacht op virtuele munten is dus nog niet aan de orde. Mark Carney, die als voorzitter van de Bank of England ook aan het hoofd staat van de Financiële Stabiliteitsrad (FSB) van de G20, sust dat virtuele munten nog geen risico vormen voor het wereldwijde financiële systeem.

Zelfs op hun meest recente piek bedroeg de totale marktwaarde van alle virtuele munten minder dan 1 procent van het wereldwijde BBP.
Mark Carney
Voorzitter Financial Stability Board

'Zelfs op hun meest recente piek, was hun totale marktwaarde minder dan 1 procent van het wereldwijde BBP,' schrijft hij in een brief aan de G20-leiders. 'Vergelijk dat met de marktwaarde van kredietderivaten aan de vooravond van de financiële crisis. Die vertegenwoordigde toen liefst 100 procent van het wereldwijde BBP.'

De cryptomunten zijn beperkt in omvang, kunnen echte valuta niet vervangen en hebben momenteel geen nut voor de reële economie, zegt Carney. De links met de rest van ons financieel syteem zijn dus beperkt, meent hij.

Toch nog striktere regels mogelijk

Carney's brief veroorzaakte maandag een bescheiden opluchtingsrally voor de bitcoin. Beleggers hadden Carney's boodschap niet volledig gelezen. Hij waarschuwt er immers voor dat de markt voor cryptovaluta erg snel kan veranderen. 'Een striktere aanpak kan nog altijd noodzakelijk  zijn als dergelijke virtuele activa meer en meer worden gebruikt en echt deel beginnen uit te maken van ons financiële systeem.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud