Advertentie
Advertentie

Intussen, blockchain in het buitenland

Landfraude is een enorm probleem in de Indiase samenleving. Door geknoei met eigendomscertificaten worden arme mensen vaak van hun stuk grond verdreven, of wordt een koper achteraf met claims geconfronteerd. Twee deelstaten bekijken nu hoe ze de ‘geschiedenis’ van elke kavel in één blockchain kunnen vastleggen. Ook andere landen, onder meer Zweden, werken aan zo’n digitaal kadaster. Het idee is dat elke stap in de transactie van grond of vastgoed tussen koper en verkoper ook wordt gevalideerd door de betrokken banken en door de ambtenaar van het kadaster. Een notaris die al het papierwerk moet doen, is dan niet meer nodig.

Kadaster

Asielzoekers

Asielzoekers beschikken vaak niet over documenten of betaalmiddelen om snel in hun land van opvang te integreren. Soms krijgen ze van de overheid een bedrag in cash, maar handig is dat systeem niet. Finland ontwikkelde met blockchain een speciale identiteitskaart die tegelijk dienstdoet als betaalkaart. Zo wordt het makkelijker om spullen te kopen, rekeningen te betalen en een loon te laten storten. En de Finse immigratiedienst weet perfect wat de kaarthouders doen en waar ze hun geld aan uitgeven.

Pensioenen

Het bijhouden van pensioenfiches en de berekening van pensioenrechten kost hopen papier én tijd van ambtenaren. En de informatie over uw wettelijk pensioen houdt niet eens rekening met een eventueel aanvullend pensioen dat u bij uw werkgever(s) hebt opgebouwd. De IT-groep Cegeka en de consultant KPMG ontwikkelden in Nederland een blockchainsysteem dat elke burger op elk moment een stand van zaken geeft over zijn volledige toekomstige pensioen.

E-Munt

Heel wat overheden en centrale banken zien met lede ogen aan hoe allerlei nieuwe cryptomunten ontstaan die zich aan het klassieke monetaire systeem onttrekken. In China is het ophalen van kapitaal met nieuwe munten - zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO) - zelfs verboden. Maar in Estland, dat zich op de kaart heeft gezet als de meest gedigitaliseerde overheid ter wereld, denken ze al een stap verder. Er gaan stemmen op om de overheid zelf een virtuele munt, de Estcoin te laten lanceren. In combinatie met de e-residency - een soort digitale verblijfsvergunning voor buitenlanders - kan zo’n munt helpen om buitenlands kapitaal aan te trekken, is het idee. Al zal Estland dan eerst Mario Draghi moeten overtuigen. De ECB-voorzitter heeft het idee al afgeschoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud