JPMorgan lanceert eigen cryptomunt

Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase, heeft een virtuele munt ontwikkeld. ©REUTERS

JPMorgan, de grootste bankgroep van de Verenigde Staten, lanceert een eigen virtuele munt om sneller geldtransfers mogelijk te maken voor zijn grote zakelijke klanten.

Als Wall Street-gigant laat JPMorgan dagelijks wereldwijd 6.000 miljard dollar aan betalingen en geldtransfers vloeien tussen grote zakelijke klanten en overheidsinstellingen. Maar die ‘wholesale payments’ werken niet zo efficiënt. In een rapport liet de Bank voor Internationale Betalingen, de centrale bank van de centrale banken, vorig jaar nog uitschijnen dat dergelijke transfers fraudegevoelig zijn.

De nieuwe virtuele munt die JPMorgan bedacht, de JPM Coin, moet dat probleem oplossen en moet grote klanten in staat stellen hun transacties veilig en snel af te handelen. In tegenstelling tot de bitcoin of andere virtuele munten zal de JPM Coin niet vrij verhandelbaar zijn. 

Dommeriken en fraudeurs

De nieuwe zet van JPMorgan is opmerkelijk. Nog geen twee jaar terug had Jamie Dimon, de topman van de bankreus, geen goed woord over voor de bitcoin en andere virtuele munten. 'Fraude', 'dom' en 'veel te gevaarlijk voor wie er in handelt', was zijn oordeel.

De blockchain, de technologie waarop virtuele munten draaien, had volgens Dimon wel meer in zijn mars. JPMorgans nieuwe munt, eigenlijk meer een soort digitale jeton dan een betaalmiddel, draait ook op die blockchain. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie