Topvrouw IMF vindt cryptomunten ook iets voor centrale banken

IMF-voorzitter Christine Lagarde. ©AFP

Centrale banken moeten de uitgifte van eigen cryptomunten ernstig overwegen, vindt IMF-voorzitter Christine Lagarde.

‘Er zijn al centrale banken die daar onderzoek naar doen’, aldus Lagarde, die aangeeft dat meer onderzoek nodig is. ‘Technologie verandert, dus moeten wij ook veranderen’, zei Lagarde op een congres in Singapore.

Digitale valuta bieden volgens haar veel voordelen, zoals bescherming en privacy van consumenten.

Tot nu toe werden cryptomunten door veel overheden nochtans wantrouwig bekeken. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.

Identiteit

Maar volgens Lagarde kunnen centrale banken dat probleem oplossen door bij de uitgifte van crypto's zelf uit te zoeken of de gebruikers te goeder trouw zijn. Hun identiteit zou dan niet worden gedeeld met overheden of bedrijven, tenzij dat wettelijk vereist is.

Of de woorden van Lagarde goed onthaald zullen worden in de cryptowereld, is nog maar de vraag. Veel aanhangers beschouwen de bitcoin en andere cryptomunten juist als een middel om monetaire manipulatie door de overheid te ontwijken. Als de overheid haar eigen cryptomunten lanceert, kan dat ten koste gaan van het gebruik en de waarde van de bitcoin.

Verschillende landen, zoals Urugay en Canada, experimenteren al met eigen digitale munten. De Zweedse centrale bank, de Riksbank, wil volgend jaar een pilootproject lanceren rond een Zweedse cryptomunt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie