5. Gloed

Twee oude vrienden zien elkaar na 41 jaar terug in een kasteel aan de voet van de Karpaten. Van jongs af waren ze onafscheidelijk, ondanks hun verschillende achtergrond.

Tot Konrad na Henriks huwelijk met de mooie Krisztina verdween. Twintig jaar na Krisztina’s dood duikt hij weer op. ‘Je bent toch teruggekomen, want je kon niet anders’, zegt (generaal) Henrik tot Konrad. ‘En ik heb op je gewacht want ik kon niet anders. En we wisten allebei dat we elkaar nog een keer zouden ontmoeten en dat het dan afgelopen zou zijn’. Niet bepaald opgewekte woorden. En naarmate het boek vordert - het speelt zich af in een dag en een nacht - kom je te weten wat aan de basis ligt van de breuk. De continue spanning grijpt naar de keel. Sándor Márai brengt haat, liefde, bedrog, passie, vriendschap, schuld­gevoel en gloed bijeen in 150 bladzijden.

‘Gloed’ is een goede eerste kennismaking met de speciale stijl van de Hongaarse schrijver en journalist Márai, want vrolijke boeken schreef de man niet. Hij pleegde dan ook in 1989 op 88-jarige leeftijd vereenzaamd zelfmoord in de Verenigde Staten. Over zijn leven is trouwens een boeiende bio­grafie geschreven met verschillende foto’s van zijn joodse vrouw en zijn leven in Parijs en Italië.

Hou je van ‘Gloed’ - sommigen bestempelen het als een typisch ‘mannenboek’, wat dat ook moge betekenen - dan kan je gerust ook ‘Kentering van een huwelijk’ lezen, een boek in drie delen over... liefde en haat.

Márais boeken waren jarenlang vergeten. Na zijn dood en enkele lovende Italiaanse vertalingen kregen ze - gelukkig - wereldwijde bekendheid.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud