50. Het feest van de bok

De beste aanklacht tegen ziekelijke macht, de beste roman over de donkere kant van de mens van de laatste jaren.

‘Ik ben veel dingen vergeten. Maar van die avond herinner ik me nog alles.’ Een citaat van het hoofdpersonage Urania wanneer de verpletterende plot van ‘Het feest van de bok’ duidelijk wordt.

Zo was voor mij ook de leeservaring van ‘Het feest van de bok’: van alle boeken die ik heb gelezen ben ik veel dingen vergeten. Maar van dit boek herinner ik me nog alles: het verhaal, de huiveringwekkende beschrijving van de mechanismen van een dictatuur, de beklemmende sfeer, de spanning over de aanslag en het ontstellende jeugdtrauma van Urania. Zelfs de plek waar ik het heb gelezen herinner ik me nog, of de dagen erna toen het boek bleef nazinderen.

Met ‘Het feest van de bok’ heeft Maria Vargas Llosa een thriller, een politieke roman en een genadeloos portret in-één geschreven. Het was voor het Nobelprijscomité in 2010 de titel die het sluitstuk vormde van een al mooie bibliografie om de Peruviaan de meest prestigieuze literatuurprijs ter wereld toe te kennen.

Het verhaal van Urania speelt zich af tegen de achtergrond van de dictatuur van Generalísimo Trujillo in de Dominicaanse Republiek van 1930 tot 1961. 

De auteur beschrijft de laatste dag van de Generalísimo, alias de Bok, en verweeft dit met de schokkende herinneringen van Urania. Vargas Llosa beschrijft hoe een dictatoriaal regime als een sluipend gif werkt. Ook de samenzweerders die Trujillo die avond zullen doden, zagen de Generalísimo ooit als een God voor wie ze alles zouden doen om toch maar in zijn gratie te vallen. En alles, dat is dan ook alles.

‘Het feest van de bok’ legt niet alleen dictatoriaal machtsdenken in al zijn finesses bloot, het boek laat ook zijn hoe ijzingwekkend die macht ingrijpt in de verhoudingen tussen alle burgers. Wantrouwen regeert.

Voor mij met voorsprong de beste aanklacht tegen ziekelijke macht. Met voorsprong het beste boek om vandaag ook wreedheden in Syrië, Congo, China of waar ook ter wereld te vatten. Met voorsprong de beste roman over de donkere kant van de mens van de jongste jaren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud