Koers PostNL onderuit na afwijzing Bpost-bod

©BELGA

Het Nederlandse postbedrijf denkt dat de fusie niet succesvol zal zijn.

PostNL verwerpt het ultieme bod van zijn Belgische concurrent Bpost . Dat liet het Nederlandse postbedrijf woensdagochtend weten. Volgens de raad van bestuur en de directieraad zou de fusie 'niet succesvol' zijn.

PostNL vreest vooral dat een overname door Bpost tot veranderingen in de Nederlandse wetgeving zou leiden om de geliberaliseerde postmarkt te verzekeren. De Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp insinueerde eerder deze week in het parlement dat PostNL na een overname de 'universele postdienst' dreigt kwijt te raken.

Aangezien de universele postdienst voor een kwart (876 miljoen euro in 2015) van de omzet van PostNL staat, zou dat verlies een enorme impact hebben op het bedrijf:

'Daarom zou de overname een aanzienlijke negatieve impact hebben op de financiële veerkracht van PostNL, zijn werknemers, zijn positie als universele postdienstverlener, zijn steun van de stakeholders en de continuïteit van het bedrijf, wat niet aanvaardbaar is voor de raden', aldus PostNL.

'Te veel signalen van essentiële partijen stonden op rood: de grote klanten, de medewerkers en zeker ook de politiek', zei PostNL-voorzitter Michiel Boersma op een persconferentie.

Overheidsinmenging

Opnieuw blijkt dat het feit dat de Belgische staat 40 procent in de nieuwe groep zou overhouden, een cruciaal probleem vormde voor het geprivatiseerde PostNL. De toegevingen rond deugdelijk bestuur die Bpost vorige week in zijn 'best and final offer' deed, hebben PostNL duidelijk niet overtuigd.

'De invloed van de Belgische overheid in samenhang met een gecompliceerd bestuursmodel maakt de combinatie inefficiënt en dus slecht in staat om effectief te reageren op uitdagingen', sneert PostNL.

Volgens de Nederlanders 'mist de transactie met Bpost de brede steun van stakeholders, met name in de politiek, terwijl die steun cruciaal is voor het welslagen van de combinatie.'

Eén van de voornaamste zorgen die verschillende Nederlandse politici hebben geuit heeft betrekking op het 40% aandeel en de daaraan verbonden invloed die de Belgische overheid zou behouden in de combinatie. Daarmee keert de Nederlandse postmarkt in feite terug naar de situatie in de periode vóór de liberalisering.
PostNL

PostNL onderstreept ook dat meerdere stakeholders hun zorgen duidelijk maakten 'met betrekking tot de openbare uitlatingen van vertegenwoordigers van Bpost en de Belgische overheid.'

Daarmee geeft PostNL onverholen kritiek op Bpost-CEO Koen Van Gerven en minister van Post Alexander De Croo (Open VLD), die stelde dat 'met een belang van 40 procent geen enkele beslissing in de raad van bestuur passeert waar de Belgische staat het niet mee eens is.'

De harde conclusie van CEO Herna Verhagen: 'alleen al het starten van gesprekken met Bpost zal leiden tot significante negatieve gevolgen voor PostNL en zijn stakeholders.'

Laatste bod

Bij de publicatie van zijn ultieme voorstel had Bpost vorige week duidelijk gemaakt dat het nu of nooit was. Verschillende grote aandeelhouders van PostNL, die al jaren geen dividend krijgen, riepen het bedrijf op om aan tafel te gaan met de Belgen.

In een brief aan de aandeelhouders erkent PostNL dat het finale voorstel van Bpost 'een aanzienlijke premie inhoudt voor onze aandeelhouders, mits de transactie kan worden voltooid.' Toch verkiest PostNL een zelfstandige koers en wijst het Bpost opnieuw de deur. 'Een best lastig besluit', aldus CEO Herna Verhagen.

Bij de vermogensbeheerder Capfi Delen, met 4,5 procent een van de belangrijkste aandeelhouders van PostNL, onthoudt men zich voorlopig van commentaar.

Het is nu uitkijken naar een reactie van Bpost en CEO Koen Van Gerven, die alles uit de kast haalde om PostNL in te lijven.

In beeld: de dans tussen Bpost en PostNL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud