Brexitminister neemt ontslag

Ontslagnemend Brits brexitminister David Davis. ©REUTERS

De Conservatieve minister David Davis is het oneens met de softe brexit die premier Theresa May vorige week in gang zette.

David Davis heeft zondagavond ontslag genomen als Brits brexitminister. Davis was sinds het referendum over een vertrek uit de Europese Unie in juni 2016 de hoofdonderhandelaar namens het Verenigd Koninkrijk in Brussel, waar hij met zijn Europese tegenhanger Michel Barnier de voorbije twee jaar uiterst moeizame gesprekken voerde.

Ook de viceminister voor de brexit Steve Baker volgde Davis' voorbeeld. De Conservatieve premier Theresa May heeft Dominic Raab, tot dusver minister van Huisvesting, benoemd als Davis' opvolger.

De algemene beleidslijn zal ons in het beste geval in een zwakke onderhandelingspositie brengen.
David Davis
Brits brexitminister

In zijn ontslagbrief aan May liet Davis weten dat 'de huidige lijn van beleid en tactiek het steeds minder waarschijnlijk maakt' dat het Verenigd Koninkrijk zijn banden met de EU zal doorknippen. 'De algemene beleidslijn zal ons in het beste geval in een zwakke onderhandelingspositie brengen'.

Davis maakt zo brandhout van de aanpak die May vorige vrijdag haar regering oplegde tijdens een speciale ministerraad. De facto koos May ervoor om een soort nieuwe douane-unie voor goederen te creëren tussen het VK en de EU, waarbij Londen grotendeels de Brusselse handelsregels blijft volgen.

Voor hardliners zoals Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die Britse politieke, economische en juridische soevereiniteit nastreven, is dat onverteerbaar. Mogelijk nemen nog harde brexiteers ontslag.

Ondertussen is het ook nog lang niet zeker of Europa Mays plan wel kan smaken. Haar brexitvoorstel teert op ideeën die eerder al door Brussel afgeschoten zijn. In haar ideale douane-unie leeft het VK ook niet langer het vrij verkeer van personen na, wat onbespreekbaar is voor Europa.

Een goulash wordt beter naarmate hij meer en meer heropgewarmd wordt. Ik ben niet zeker of deze douanevoorstellen dezelfde kwaliteiten hebben.
Europese diplomaat

'Een goulash wordt beter naarmate hij meer en meer heropgewarmd wordt', zei een hooggeplaatste Europese diplomaat dit weekend aan de Britse kwaliteitskrant The Observer. 'Ik ben niet zeker of deze douanevoorstellen dezelfde kwaliteiten hebben.'

Diepe regeringscrisis

Helemaal verrassend is Davis' ontslag niet. Vorige week, nog voor de speciale ministerraad, liet hij May weten haar brexitplan 'onwerkbaar' te vinden. En vorige maand had hij al eens gedreigd op te stappen toen May aanstuurde op een softe brexit.

De jongste maanden was Davis bovendien op een zijspoor gezet door May, ten faveure van haar eigen topambtenaar en EU-sherpa Olly Robbins. Volgens de zakenkrant Financial Times onderhandelde Davis sinds begin dit jaar zelfs niet meer dan vier uur met Barnier.

Qua politieke symboliek is Davis' vertrek niettemin een zoveelste kaakslag voor het gezag van May, die haar regering meer dan ooit in een diepe crisis stort. Twee jaar na het brexitreferendum slaagt May er maar niet in gematigde partijgenoten en hardliners op een lijn te krijgen. Daardoor blijven ook de onderhandelingen met Europa aanslepen.

Ondertussen tikt de klok ongenadig: eind maart 2019 is de brexit is een feit, maar eigenlijk moet May dit najaar al een deal met Brussel sluiten.

'Theresa May is niet in staat een brexit te leveren', tweette Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn zondagnacht. 'Met haar regering in chaos wordt het duidelijk, als ze zich vastklampt aan haar ambt, dat ze meer geïnteresseerd is in haar eigenbelang dan in het dienen van ons volk.'

Motie van wantrouwen

Maandagmiddag plant May het parlement uit te leggen wat haar regering vorige vrijdag besproken heeft. Stilaan lijkt die sessie in het Lagerhuis als hoofdvraag te hebben of May nog wel kan aanblijven als premier.

Om een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen, en een leiderschapsdebat uit te lokken, moeten minstens 48 van de 316 Conservatieve parlementsleden een brief ondertekenen. Sommige hardliners beweren dat ze voldoende medestanders hebben om May aan de kant te schuiven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud