Jeremy Hunt volgt Boris Johnson op

De ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. ©EPA

De minister van Buitenlandse Zaken nam ontslag uit onvrede met de softe brexitkoers van premier Theresa May.

Johnson is het derde regeringslid dat de afgelopen 24 uur ontslag nam uit de regering-May, die in de knoop zit met de brexit. Eerder stapten ook minister voor de Brexit David Davis en de nummer twee van zijn ministerie, staatssecretaris Steve Baker, op. Het Britse parlementslid Dominic Raab volgde Davis op.

May liet weten dat een 'beetje verrast' te zijn door het ontslag van Johnson, maar bedankte hem voor zijn werk.

Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt (midden) volgt Boris Johnson op als minister van Buitenlandse Zaken. ©Photo News

's Avonds laat maakte May een reshuffle in haar regering bekend. Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt volgt op Buitenlandse Zaken Johnson op. Minister van Cultuur Matt Hancock wordt de nieuwe minister van Volksgezondheid. Jeremy Wright, de openbare aanklager voor Engeland en Wales, volgt Hancock op.

Maar May heeft een groot probleem. De Britse premier werkte een compromis uit over een softe exit uit de Europese Unie. Dat heeft de Britse regering diep verdeeld. Ze verliest alle steun van de voorstanders van een harde brexit. Ze krijgt geen politieke rugdekking van de flamboyante Johnson, een van de boegbeelden van de Vote Leave-campagne.

De brexitdroom sterft, verstikt door onnodige zelftwijfel.
Boris Johnson
Ontslagnemende Britse minister van Buitenlandse Zaken

In zijn ontslagbrief schrijft Johnson dat de brexitdroom voorbij is. 'De brexitdroom sterft, verstikt door onnodige zelftwijfel', klinkt het.

Er hangt steeds meer een crisissfeertje in de lucht. Maandagmiddag beraadslaagde May met de parlementsleden van de fractie in Westminster, na een toespraak voor het parlement waarin ze meer duidelijkheid gaf over de brexitdeal van afgelopen weekend. 

Het is niet ondenkbaar dat er een motie van wantrouwen tegen May komt. Volgens haar medestanders zal ze die overleven. Als dat niet het geval is, wordt haar leiderschap betwist. Dan is Johnson wellicht een van de tegenkandidaten.

De Europese president Donald Tusk reageerde via Twitter schamper op de ontslagen in Londen. Hij zinspeelde op de mogelijkheid dat de Britten er alsnog voor kiezen in de EU te blijven. 'Politici komen en gaan, maar de problemen die ze voor de mensen hebben gecreëerd, blijven. Ik kan alleen betreuren dat het hele brexitidee met Davis en Johnson nog niet verdwenen is. Maar... wie weet?', tweette Tusk.

De plannen voor een douane-unie zoals die in het compromis van de Britse regering staan, zijn in ieder geval 'onbevredigend' voor België. Ze hebben geen betrekking op diensten. Dat heeft premier Charles Michel (MR) maandag in de Kamer gezegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud