'Britten krijgen enkel uitstel als ze de brexitdeal goedkeuren'

Europees president Donald Tusk. ©REUTERS

Als de Britten uitstel van de brexit willen, dan moeten ze het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met Europa sloot, goedkeuren in het Lagerhuis. Dat zei Europees president Donald Tusk in een korte verklaring in Brussel.

Het hing al enkele dagen in de lucht en nu is het formeel: de Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om een uitstel van de brexit tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan de Europese president Donald Tusk. De brief werd woensdag verspreid.

'Als eerste minister ben ik niet bereid om de brexit verder uit te stellen dan 30 juni', zei May woensdag in het Britse parlement. 'Daarom heb ik deze morgen een brief geschreven aan president Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, om hem te informeren dat het Verenigd Koninkrijk een verlenging vraagt van de artikel 50-periode (het scheidingsartikel uit de EU-regelgeving, red.) tot 30 juni.'

'Ik heb zonet met premier May gebeld over haar voorstellen. In het licht van de consultaties die ik de voorbije dagen heb gedaan, denk ik dat kort uitstel mogelijk is, maar dan moet het Lagerhuis instemmen met het akkoord', zei Tusk woensdagnamiddag tijdens een korte verklaring in Brussel. Hoe lang dat uitstel dan moet duren, 'ligt nog open'. May wil de brexit niet later dan 30 juni, maar de Europese Commissie wierp al op dat de Britten eigenlijk al ten laatste 23 mei uit de EU moeten stappen. Anders moeten ze Europese verkiezingen organiseren, en dat wil geen van beide partijen. Ook Tusk zei dat het voorstel van May 'een reeks juridische en politieke vragen creëert', maar laat het oordeel over aan de regeringsleiders. 'Zij zullen het daar morgen over hebben.'

De verklaring van Tusk veroorzaakte ophef. BBC-journalist Norman Smith op Twitter: 

Derde stemming

De Britse premier Theresa May. ©REUTERS

May gaat, zoals eerder gezegd, het Britse parlement vragen een derde keer te stemmen over het scheidingsverdrag met de EU, nadat de deal met de EU de twee vorige keren al werd verworpen. Ze zegt niet wanneer. De Labour-oppositie vindt dat May door haar keuze voor een kort uitstel van drie maanden het Britse parlement dwingt te beslissen tussen iets wat het al tweemaal verwierp en een harde brexit.

De tijd dringt voor May, want haar land moet normaal gezien over negen dagen de EU verlaten. De Britten kunnen die deadline niet eenzijdig verlengen. Daar moeten de andere 27 EU-lidstaten unaniem mee instemmen. Donderdag en vrijdag is er in Brussel een EU-top, waar May in principe naartoe trekt.

Het Britse Lagerhuis gaf May een mandaat om de EU om uitstel te vragen. De parlementariërs hebben haar brexitdeal dus al twee keer weggestemd, maar willen ook geen brexit zonder akkoord over de scheidingsvoorwaarden.

Nota

In de nota staat dat de EU-leiders donderdag op hun top in Brussel de 'binaire' keuze hebben tussen een kort uitstel van 29 maart tot 23 mei of een lang uitstel tot op zijn minst eind dit jaar. Bovendien moeten de Britten op 23 mei ook Europese verkiezingen organiseren. May maakte woensdag al meteen duidelijk dat ze niet wil dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat is volgens haar niet in het belang van het VK en de EU.

'Elk uitstel voor het VK moet ofwel duren tot 23 mei 2019 ofwel veel langer zijn om aan de Europese verkiezingen te kunnen deelnemen. Dat is de enige manier om het functioneren van de EU-instellingen en hun vermogen om beslissingen te nemen te beschermen', staat in de nota. De Britten moeten zich bovendien engageren om zich te onthouden bij belangrijke dossiers zoals de EU-begroting en het opvullen van belangrijke EU-functies na de verkiezingen van mei.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian dreigt met een Frans veto tegen de vraag om brexituitstel als May 'onvoldoende garanties' op tafel legt die 'de geloofwaardigheid van haar strategie staven'. Dat zei hij woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Franse parlement. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie