Aanvulling op brexitdeal moet Lagerhuis overtuigen

De Britse premier Theresa May en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker raakten het in Straatsburg eens over een aanvulling op de brexit-deal. ©REUTERS

De Britse premier Theresa May probeert vandaag de tory's en de DUP te overtuigen van haar brexitdeal, waarop ze maandagavond ter elfder ure een aanvulling uit de brand sleepte.

Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May werden het maandagavond laat in Straatsburg eens over een tekst die wordt toegevoegd aan het brexitakkoord dat ze eerder al bereikten.

'Er komen geen nieuwe onderhandelingen', zei Juncker maandagavond. 'Dit is het.' Premier May moet nu in Londen een meerderheid in het Lagerhuis achter de deal zien te vinden.

Dat wordt moeilijk. De vorige versie van het scheidingsakkoord - zonder het 'inlegvelletje' van maandagavond - werd met een grote meerderheid weggestemd. De Britse tory's en de Noord-Ieren van de DUP die de regering-May steunen, hadden vooral bezwaren tegen de Ierse 'backstop'. Dat is de noodoplossing die moet vermijden dat een harde grens ontstaat tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland.

De backstop komt er op neer dat het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU blijft, als er tegen eind 2020 geen vervolgakkoord klaar is waarin de EU27 en het VK afspraken over hun onderlinge handelsrelaties hebben gemaakt. De EU ziet in de backstop een garantie dat er geen harde grens tussen het Europese Ierland en het Britse Noord-Ierland kan ontstaan. Veel Britse politici zijn echter tegen, omdat ze vrezen voor onbepaalde tijd opgesloten te zitten in een douane-unie met de EU. Ze kunnen dan niet zelf hun douanetarieven bepalen en dus ook geen handelsverdragen sluiten.

Alternatieve regelingen

In een gemeenschappelijke verklaring zeggen Juncker en May nu dat er tijdens de onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie parallelle gesprekken zullen lopen over ‘alternatieve regelingen’ voor de backstop. Wat die precies inhouden, blijft onduidelijk.

De tekst verwijst naar ‘bestaande en opkomende facilitaire regelingen en technologieën’, zonder meer details. Dat lijkt een toegeving aan de Britten, die altijd hebben verkondigd dat fysieke douanecontroles aan de Noord-Ierse grens vervangen kunnen worden door 'onzichtbare' technologische oplossingen.

Chat met City-vrouw Gina Miller
Dinsdag krijgen we bezoek van Gina Miller, een van de invloedrijkste vrouwen in de Londense City en het uithangbord van het anti-brexitkamp. U kunt met haar chatten over de gevolgen van de brexit, vragen stellen kan nu al.

Hoewel de verklaring niet vermeldt dat de backstopregeling wordt verlaten, claimt de regering-May dat ze bindende garanties heeft gekregen dat het VK niet tegen zijn zin in een backstopregeling kan worden gehouden. Mocht dat toch gebeuren, dan kan het Verenigd Koninkrijk dat in een arbitrageprocedure aanvechten.

May kondigde ook aan dat het VK een unilaterale verklaring gaat publiceren dat het land het recht heeft om, als het door de backstop en falende onderhandelingen in een uitzichtloze situatie geraakt, het recht heeft om de backstopregeling op te zeggen.

Juridische analyse

Of een meerderheid van de Britse parlementairen dinsdag met die uitleg vrede zal nemen, is de grote vraag. De DUP, de kleine partij van Noord-Ierse loyalisten die May in het parlement aan een nipte meerderheid helpen, zegt dat ze de tekst eerst grondig wil bestuderen.

Ook de eurosceptische tory's houden nog even de boot af. Jacob Rees-Mogg, leider van de pro-brexit European Research Group, zei maandagavond laat dat het te vroeg is om te oordelen of de tekst die May onderhandelde een stap in de goede richting is. Hij gaf aan dat voor hem de visie van de Noord-Ierse DUP cruciaal zal zijn om van mening te veranderen.

De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn liet al weten dat May gefaald heeft en riep het parlement op om de scheidingsdeal opnieuw te verwerpen.

May zei dat haar belangrijkste juridisch adviseur, Geoffrey Cox, de tekst zal analyseren. Die analyse zal worden voorgelegd aan het parlement en kan politieke rugdekking geven aan parlementsleden die nu wél bereid zouden zijn de brexitdeal te steunen.

Juncker beklemtoonde dat het akkoord met de toevoeging van maandag nu echt te nemen of te laten is. ‘Als men dat niet aanvaardt, zou het kunnen dat er helemaal geen brexit komt. Een derde kans komt er niet.'

Maximaal twee maand uitstel

Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker tweette maandagavond documenten rond over de aanvullende brexit-afspraken die hij met de Britse premier Theresa May maakte. Daarin staat dat eventueel uitstel van de brexit-deadline eind deze maand maximaal twee maanden kan duren.

Eerder werd aangenomen dat de Britten de brexit tot 2 juli konden uitstellen, omdat dan pas het nieuw verkozen Europees Parlement - waarin geen Britten meer zullen zitten  - voor het eerst zal samen komen. Juncker zegt nu dat er maximaal uitstel mogelijk is tot de verkiezingen van 26 mei, omdat anders het VK de Europese verdragen schendt, die bepalen dat ze verplicht zijn verkiezingen te organiseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie