Boris Johnson dreigt brexitwet in te trekken

Johnson dreigt met het intrekken van de brexitwet en nieuwe verkiezingen als het parlement niet snel de wetteksten wil behandelen. ©REUTERS

De Britse premier gaat de brexitwetgeving intrekken als het parlement die niet snel wil behandelen. Nieuwe verkiezingen dreigen dan. Het pond krijgt een tik.

Het Britse parlement begon dinsdag met de bespreking van de teksten die premier Boris Johnsons brexitdeal met de EU in wetgeving moeten omzetten. De vraag is: krijgt de premier de steun van het parlement voor die wetgeving?

Als dat niet het geval is, komen er allicht nieuwe verkiezingen. Haalt Johnson het wel, dan moet het parlement zich nog uitspreken over het tijdsschema. Doorgaans duurt het weken voor een wet door het Britse parlement geraakt, nu zou dat in enkele dagen moeten gebeuren.

Druk op ketel

Dinsdagnamiddag zette Johnson druk op de ketel. Hij zei dat de regering de hele wetgeving zal intrekken als het parlement niet instemt met zijn tijdsschema. Dat betekent dat in een recordtempo moet worden gewerkt zodat de brexit tegen het einde van de maand kan doorgaan.

'Ik zal hier in geen geval maanden mee doorgaan', dreigde de premier in het parlement. 'Als het parlement weigert de brexit goed te keuren en besluit alles uit te stellen tot januari of mogelijk langer, moet ik met grote spijt zeggen dat de wet wordt ingetrokken en we verder gaan naar een algemene verkiezing.'

Johnson rekent erop dat hij, als hij geen steun krijgt van het parlement, die wel bij de Britse kiezer zal vinden. Door zijn stugge opstelling denkt hij de Conservatieven opnieuw naar een meerderheid te kunnen leiden, waarna zijn brexitwetgeving na de verkiezingen snel goedgekeurd raakt. 

Om verkiezingen mogelijk te maken moet evenwel een tweederdemeerderheid van de parlementsleden met een stembusgang instemmen. De vorige twee keer dat daarover werd gestemd, werd dat bijlange niet gehaald. Oppositiepartijen willen pas verkiezingen als de EU uitstel heeft verleend aan de brexit. 

Pond

Door het nieuws krijgt het pond weer een tik. Tegenover de euro valt de daling van de munt mee: het zakt van 0,860 naar 0,862. Tegenover de dollar daalt de munt steviger van 1,296 naar 1,291. De afgelopen dagen kon het pond net terrein winnen op de euro, omdat Johnson vorige week toch een deal sloot met de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie