Advertentie

Brexit kan tot 42.000 Belgische jobs kosten

De provincie Antwerpen verliest met de brexit het grootste aantal jobs, maar procentueel sneuvelen de meeste banen in West-Vlaanderen. ©BELGA

De brexit heeft belangrijke negatieve gevolgen voor de Belgische export, economische groei en werkgelegenheid.

Het Verenigd Koninkrijk is voor Belgische exporteurs de vierde grootste afzetmarkt na Duitsland, Frankrijk en Nederland. België exporteerde in de eerste tien maanden van 2019 voor 25,9 miljard euro goederen naar het VK. Dat is 7,7 procent van de totale uitvoer. Het gaat vooral om auto’s en chemische producten.

De export naar het VK daalde sinds het referendum van 2016, terwijl de totale uitvoer toenam. Dat is deels te wijten aan de daling van het Britse pond en aan de zwakke groei van de Britse economie. Ook de verhoging van de taks op dieselvoertuigen in 2018 speelt een rol.

De voedingssector verliest met 4.500 het grootste aantal banen, maar de textielsector wordt relatief het zwaarst getroffen.

Omdat België en het VK veel handel drijven zijn de negatieve gevolgen voor ons land relatief groot. Een zachte brexit, waarbij nieuwe formaliteiten de handel bemoeilijken, heeft een negatieve impact van 0,58 procent op de economische activiteit in België, blijkt uit een studie van professor Hylke Vandenbussche van de KU Leuven. In de Europese Unie is de impact 0,38 procent.

In het scenario van een harde brexit, waarbij de EU en het VK importtaksen heffen op elkaars producten, loopt de schade op tot 2,35 procent in België en 1,54 procent in de EU. De impact is alleen in het VK, Ierland, Malta en Nederland groter dan in België.

Vandenbussche berekende ook de gevolgen van een brexit voor de werkgelegenheid. Bij een zachte brexit verdwijnen in België 10.000 banen, waarvan 6.500 in Vlaanderen. De provincie Antwerpen verliest het grootste aantal jobs, maar procentueel sneuvelen de meeste banen in West-Vlaanderen.

Bij een harde brexit verdwijnen 42.000 jobs in België, waarvan 28.000 in Vlaanderen. De voedingssector verliest met 4.500 het grootste aantal banen, maar de textielsector wordt relatief het zwaarst getroffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie