Brexitgesprekken zitten 'muurvast'

De Britse premier Theresa May. ©EPA

Het Britse parlement dreigt het brexitplan van premier Theresa May dinsdag opnieuw genadeloos weg te stemmen.

De brexitgesprekken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zitten muurvast. Dat is maandagochtend te horen in de entourage van de Britse premier Theresa May. Haar plannen maandag naar Brussel af te reizen, nadat ze zondagavond telefonisch contact heeft gehad met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, zijn dan ook 'on hold' gezet. Mogelijk ontmoeten May en Juncker elkaar maandagavond alsnog in Straatsburg.

Geen backstop?

De zoveelste 'week van de waarheid' in de Britse brexitsaga begint zo, amper 18 dagen voor het Britse vertrek uit de EU moet intreden, alweer in zwaar stormweer. Dindag stemt het Britse parlement voor een tweede maal over het scheidingsverdrag dat May in november sloot met de EU. Dat werd in januari met een historische meerderheid weggestemd, waarna May beloofde nieuwe concessies in Brussel te eisen.

Chat met City-vrouw Ginna Miller

Dinsdag krijgen we bezoek van Gina Miller, een van de invloedrijkste vrouwen in de Londense City en het uithangbord van het antibrexitkamp. U kunt met haar chatten over de gevolgen van de brexit.

U kunt hier nu al uw vragen stellen.

Vooral de backstop voor Noord-Ierland blijft in het VK uiterst omstreden. Die regeling moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen de Britse regio en de EU-lidstaat Ierland die de decennia oude lokale spanningen weer zou doen opflakkeren.

Omdat de EU echter weigert in te binden, heeft het er alle schijn van dat het Britse parlement dinsdag opnieuw snoeihard Mays plan zal afschieten. In dat geval hebben de parlementsleden zichzelf al de macht toegeƫigend het initiatief naar zich toe te trekken.

No deal of no brexit?

Woensdag zou er dan stemming volgen om te zien of er een meerderheid is voor een economisch desastreuze brexit zonder akkoord. Vermoedelijk wordt ook zo'n no-dealbrexit verworpen. En dan volgt donderdag een derde stemming om de brexit over de deadline van 29 maart te tillen, mogelijk met enkele maanden. Voor zo'n uitstel is er waarschijnlijk wel een meerderheid in het Britse Lagerhuis.

Voor de hardliners onder Mays Conservatieven is dat echter een nachtmerrie. Zowel May als haar minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt waarschuwde de voorbije dagen dan ook dat ze beter voor haar deal stemmen, of dat er anders misschien wel helemaal geen brexit komt. De meer gematigde vleugel tracht ze dan weer te overtuigen voor haar deal te stemmen omdat anders een no-dealbrexit dreigt.

Beide fracties lijken echter hoe langer hoe minder onder de indruk van Mays politieke gepoker, in die mate zelfs dat veel tory's weer openlijk twijfelen of May nog lang kan aanblijven als premier.

Geen stemming?

Een woordvoerder van May onderstreepte dat de stemming dinsdag wel degelijk plaatsvindt, hoe vernederend de uitslag voor May ook dreigt te worden. Maandagochtend gonsde het even van de Londense geruchten dat May die 'betekenisvolle stemming' over haar brexitplan wil vervangen door een 'voorlopige motie'. 

Volgens de kwaliteitskrant The Times wil May in zo'n motie een alternatief voor de backstop introduceren, die wel door het gros van haar Conservatieven gesteund wordt. Dat zou eens te meer 'hoogtechnologische oplossingen' impliceren die grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland overbodig maken, maar waarvan de EU al vele malen gezegd heeft dat ze voorlopig onwerkbaar zijn.

Die zoveelste subplot lijkt vooral aan te geven dat May de weg in het brexitlabyrint stilaan helemaal kwijt is.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie