Advertentie

Brits parlement verwerpt alle brexitalternatieven

Brits premier Theresa May. ©EPA

De tweemaal uitgespuwde brexitdeal van Brits premier Theresa May of de economisch desastreuze 'no deal' lijken de enige overblijvende opties.

Terwijl Brits premier Theresa May woensdagavond haar Conservatieven beloofde op te stappen als ze haar brexitdeal in een derde stemming alsnog door het parlement loodsen, hield datzelfde Lagerhuis een stemming over acht alternatieve plannen. Die werden alle verworpen.

400 parlementsleden zeiden nogmaals 'no' tegen een no-dealbrexit, terwijl 166 ervoor stemden. Ook een tweede referendum werd weggestemd (268-295), of een afstel van de brexit door artikel 50 van het EU-verdrag in te trekken (184-293).

Vier opties die een veel softere brexit voorstelden, haalden het evenmin: een verlengd verblijf in de Europese douane-unie (264-272), een Labour-variant daarop (237-307), een verlengd verblijf in de Europese interne markt (65-377), of een verlengd verblijf in de douane-unie en de interne markt (188-283). Tot slot werd ook een voorstel tot een gemanagede no-deal, waarbij de omstreden backstop voor Noord-Ierland omzeild zou worden, weggestemd (139-442).

Derde stemming

Eén optie blijft over: de deal die May onderhandelde met de EU, en die ook al twee keer met een historische meerderheid verworpen werd. May plant vrijdag een derde stemming. Als Lagerhuisvoorzitter John Bercow die tenminste toelaat. Woensdag herhaalde hij zijn bezwaar dat een resolutie die al weggestemd is, niet in onveranderde vorm opnieuw op de agenda kan komen. Bovendien moet May 75 criticasters aan haar zijde weten te krijgen, en dat is allerminst zeker.

Eigenlijk blijft maar één optie op tafel: de deal die May onderhandelde met de EU en die ook al twee keer met een historische meerderheid verworpen werd.

Sommige Conservatieve hardliners zetten woensdagavond een U-bocht in nu Mays vertrek nakend is. Maar blijft dat zo, nadat enkele uren later de door hen gevreesde softe brexit van tafel geveegd werd.

Anderzijds, gaan Labour-oppositieleden zich blijven verzetten tegen Mays deal, nu een no-dealbrexit het enige alternatief lijkt? Ja, die is woensdagavond weer weggestemd, maar als geen enkele deal het haalt, is dat wel de enige uitkomst die vaststaat.

Uitstel

Het VK, dat initieel vrijdag uit de EU zou stappen, kreeg uitstel tot 22 mei, op voorwaarde dat May voor dit weekend haar deal door het parlement krijgt. Indien niet, wordt 12 april de nieuwe deadline en moet het VK kiezen: een lang uitstel om alsnog een alternatief te vinden dat er niet lijkt te zijn, of een 'no deal' die niemand wil maar wel de defaultoptie is.

Zo blijft de brexitsaga een ronduit onvoorspelbare schaakpartij, met de toekomst van 's werelds vijfde economie als inzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie