Britse minister van Werk neemt ontslag

Minister van Werk Amber Rudd neemt ontslag. ©EPA

De implosie bij de Britse Conservatieven gaat verder. De minister van Werk, Amber Rudd, heeft ontslag genomen. Ze wordt vervangen door de huidige staatssecretaris voor Milieu, Therese Coffey.

Dat heeft Rudd zaterdagavond zelf meegedeeld op Twitter. Ze stapt ook op uit de Conservatieve fractie. Het ontslag van de gematigde Conservatieve politica is een zware klap voor premier Boris Johnson. De 55-jarige Rudd is parlementslid sinds 2010, na een carrière in de journalistiek. Ze maakte samen met de voormalige Britse premier Theresa May carrière in de politiek en werd minister van Binnenlandse Zaken en later van Werk. Ze heeft de reputatie eurofiel te zijn.

'Ik kan niet toekijken als goede, loyale, gematigde Conservatieven weggestuurd worden', tweette Rudd. Premier Boris Johnson had dinsdag 21 'rebellerende' tory's uit de partij gezet. Bij het brexitreferendum steunde Rudd de Remain-campagne. En hoewel ze initieel tegen een no-dealbrexit was, stapte ze toch in de regering van Johnson.

'Akkoord geen doel meer'

Ze schrijft in haar brief aan de premier dat die no deal op de tafel moest liggen om tot een ander akkoord met de Europese Unie te kunnen komen. 'Ik geloof niet langer dat het belangrijkste doel van de regering is om uit de EU te stappen met een akkoord', schrijft ze.

Zondag raakte bekend dat Rudd vervangen wordt door Therese Coffey, die tot nu toe staatssecretaris voor Milieu was.

Johnson heeft zijn hele politieke overleven verbonden aan een brexit op 31 oktober, liefst met een akkoord maar zonder als dat moet.

Juridische stappen

Een groep Lagerhuisleden sleutelt intussen aan juridische stappen tegen premier Boris Johnson. Het gaat om parlementariërs van verschillende oppositiepartijen en parlementsleden die de voorbije week uit de Conservatieve Partij werden gegooid. Maandag wordt een wet van kracht die Johnson oplegt opnieuw uitstel van de brexit te gaan vragen in Brussel in het geval er op 19 oktober geen brexitdeal is goedgekeurd door het Lagerhuis.

Maar Johnson laat sinds vrijdagavond doorschemeren dat hij zich wellicht niets van die wet zal aantrekken. Hij beschouwt de wet als ‘een theoretische verplichting’ om een ‘zinloos uitstel’ te vragen. ‘Ik lig nog liever dood in een greppel’, zei de premier vrijdag.

Daarom werkt het parlement nu aan manieren om Johnson desnoods via de rechter te dwingen de brexit uit te stellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie