Advertentie

Britse politici blazen koud en warm over brexit

De Britse premier Theresa May sprak vrijdag onder meer met Keir Starmer van de oppositiepartij Labour. ©REUTERS

De Britse regering en oppositiepartij Labour proberen een uitweg te vinden in de brexit-impasse. Terwijl Labour nog zei teleurgesteld te zijn over de gesprekken, is de Britse minister van Financiën dan weer optimistisch.

De Britse minister van Financiën Philip Hammond toont zich hoopvol over de gesprekken met oppositiepartij Labour over de brexitimpasse. Het overleg zal worden voortgezet, zei hij  bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in het Roemeense Boekarest. Volgens hem is er voor de regering niets onbespreekbaar.

Dinsdag reikte de Britse premier Theresa May de hand naar Labour, in de hoop dat onderhandelingen met de oppositiepartij alsnog tot een doorbraak zouden kunnen leiden in het brexitdossier. Het Britse parlement heeft het akkoord van May om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te regelen, al drie keer afgewezen. Hoewel Hammond  'optimistisch' zegt te zijn over de onderhandelingen, sprak Labour vrijdag in een mededeling nog over 'ontgoochelende' gesprekken.

Van brexit naar 'flexit'

Het Britse vertrek uit de EU is momenteel voorzien op 12 april. De Britse premier May heeft Europees president Donald Tusk deze week opnieuw gevraagd om een uitstel van de brexit tot 30 juni. Tusk zou daarentegen pleiten voor een verlenging tot twaalf maanden, een zogenaamde "flextension". Frankrijk ziet echter geen heil in het voorstel van de Europese president en heeft volgens de Britse krant The Guardian - die zich baseert op een nota van de Europese top - de steun van België en Spanje. Het besluit zal worden genomen tijdens de speciale EU-top, woensdag in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie