Conservatieve brexitrevolte tegen premier May neemt toe

Na het paasreces komt het Britse parlement vandaag weer bijeen, waar May nog dieper dreigt weg te zakken in het brexitmoeras. ©REUTERS

Horrorpeilingen, het spookbeeld van Nigel Farage en steeds meer partijleden die haar ontslag eisen: de Britse premier Theresa May heropent het ‘brexitparlement’ vandaag onder grote druk.

Na het paasreces komt het Britse parlement vandaag weer bijeen, waar May nog dieper dreigt weg te zakken in het brexitmoeras. Hoewel een compromis veraf lijkt, wil de Conservatieve premier de gesprekken met de oppositiepartij Labour over een softere brexit hervatten, wat de toryhardliners witheet maakt. Dat ze net voor de vakantie een derde keer uitstel verkreeg van het vertrek uit de Europese Unie, nu tot 31 oktober, doet ook bij de partijbasis stilaan een revolte opborrelen.

Ruim 70 lokale Conservatieve voorzitters eisten gisteren een spoedcongres, waar volgende maand al een motie van wantrouwen tegen May goedgekeurd kan worden. Die uitslag is niet-bindend, maar kan haar positie nog meer doen wankelen. Zeker als ze daarvoor nog eens electoraal afgestraft is.

Complete deconfiture

62%
Volgens een peiling zou 62 procent van de toryleden bij de Europese verkiezingen voor de Brexit Party van Nigel Farage stemmen en slechts 23 procent voor de eigen partij.

Volgende week donderdag vinden in het Verenigd Koninkrijk lokale verkiezingen plaats, waar de tory’s honderden zetels dreigen te verliezen. En op 23 mei moet het VK deelnemen aan de Europese verkiezingen, en dreigt de complete deconfiture. Volgens de recentste peilingen zou de pas opgerichte Brexit Party van gewezen UKIP-boegbeeld Nigel Farage met 23 procent van de stemmen de grootste worden, net voor Labour (22%). De Conservatieven zouden amper 17 procent scoren.

Uit een peiling van Conservative Home, een blog die goed het gemoed van de basis aanvoelt, zou maar 23 procent van de toryleden voor de eigen partij stemmen. Liefst 62 procent zou Farages nieuwe vehikel verkiezen. Het partijbestuur in de centraal-Engelse regio Derbyshire weigert zelfs campagne te voeren voor de Europese verkiezingen.

Dat de brexit het Britse tweepartijenstelsel splijt, blijkt ook bij Labour. Het gros van de militanten pleit voor een tweede referendum, maar partijleider Jeremy Corbyn wil daar eigenlijk niet van weten. Viceleider Tom Watson spaarde dit weekend de kritiek niet en suggereerde dat Corbyn ‘meel in de mond’ heeft en ‘voor de helft instemt met Farage’. In de polls voelt ook Labour de hete adem van kleinere partijen, die wel openlijk een tweede referendum steunen: de groenen, de LibDems, Schotse en Welshe nationalisten, en Change UK. Dat is een nieuwe partij van misnoegde ex-leden van de tory’s en Labour.

Lees verder

Advertentie
Advertentie