De brexit komt er, wat nu?

Door de brexit zullen er opnieuw douanecontroles komen. ©BELGAIMAGE

Nu Boris Johnson een volstrekte meerderheid heeft gehaald bij de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, is het zo goed als zeker dat de Britten uit de Europese Unie stappen. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor ons land?

Het ziet er naar uit dat zal teruggegrepen worden naar de brexitdeal die Johnson eerder dit jaar sloot met Europa, want die moet hij nu, met zo'n ruime meerderheid, wel door het parlement krijgen.

Het compromis bestond erin dat na de brexit een harde grens op het Ierse eiland vermeden zou worden door die grens feitelijk in de Ierse zee te leggen. Via goederencontroles in de Noord-Ierse havens van Belfast en Larne zou die de facto tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk komen te liggen.

Dankzij dat compromis kan onderhandeld worden over een scheidingsverdrag en komt er geen harde brexit. Zo'n harde brexit dreigde ruim 40.000 jobs te kosten in ons land, voorspelde de KU Leuven.

Transitieperiode

Toch zijn de werkgeversorganisaties in ons land bezorgd over hoe het nu voort moet. Het VBO en Voka vrezen dat er te weinig tijd rest om tegen eind 2020 een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te sluiten.

Als het VK en de EU er niet in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde brexit en staan 28.000 Vlaamse jobs op de helling.
Hans Maertens
Voka

'In tegenstelling tot Boris Johnson pleiten de Belgische werkgevers voor een transitieperiode die loopt tot de dag van de inwerkingtreding van de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK', zegt het VBO.

'Als de transitieperiode vervalt en er nog geen nieuwe handelsrelatie is, worden we geconfronteerd met een 'delayed cliff-edge brexit' waarbij we terugvallen op een situatie met douanetarieven en -controles', voegt de organisatie eraan toe.

Hans Maertens van Voka deelt die bezorgdheid. 'Als het VK en de EU er niet in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde brexit en staan 28.000 Vlaamse jobs op de helling', vreest hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie