De kwelduivels van Theresa May

De Britse premier Theresa May in het Britse Lagerhuis. ©AFP

Dat Brits premier Theresa May haar brexitplan niet door het parlement kon loodsen, heeft ze te wijten aan een resem kwelduivels. In de eigen Conservatieve partij, bij haar gedoogpartner én op de oppositiebanken.

De 650 leden van het Britse Lagerhuis stemden dinsdag de brexitdeal van Theresa May genadeloos weg. Omdat de kamervoorzitter en zijn secondanten niet mee mochten stemmen en de pro-Ierse separatisten van Sinn Fein nooit opdagen, had de premier zo’n 320 stemmen nodig. Ook al hebben haar Conservatieven 317 zetels, in totaal stemden 432 parlementsleden tegen. Een overzicht van de belangrijkste luizen in Mays pels.

Jacob Rees-Mogg

De Conservatieve backbencher Jacob Rees-Mogg, die door zijn aristocratische imago en conservatieve standpunten de bijnaam ‘Honourable member of the 18th century’ kreeg, vuurt een fractie van zeker 40 à 50 hardliners in het Britse parlement aan die de Conservatieve partij in een houdgreep houden. Rees-Mogg is een beetje een cultfiguur vanwege zijn taalgebruik. Hij heeft het officieuze record van het langste woord ooit gebruikt in het Britse parlement in handen, met de term 'floccinaucinihilipilification', een omschrijving van het gedrag om iets onbelangrijk te beschouwen:

Jacob Rees-Mogg gebruikt de term floccinaucinihilipilification in het Britse parlement.

De groep van Rees-Mogg wil een radicale breuk met de Europese Unie en schiet het brexitplan van May af omdat dat het VK te veel in de Europese periferie houdt. Rees-Mogg was ook de man achter de motie van wantrouwen in december, die de premier overleefde.

Dominic Grieve

Dominic Grieve. ©AFP

Dat het Britse parlement vanavond een betekenisvolle stem krijgt, heeft het te danken aan een groep van zo’n 15 eurofiele toryrebellen onder leiding van Dominic Grieve. Die sleurden in december 2017 een amendement door het parlement waardoor de regering-May haar brexitdeal niet zomaar per decreet kan doorduwen.

Advocaat Grieve, de zoon van een Franse moeder, was onder Conservatief premier David Cameron juridisch adviseur van de regering en gooit die indrukwekkende juridische kennis wel vaker in de strijd om Mays brexitdeal vakkundig te saboteren. Zijn doel: te allen prijze vermijden dat er een no-dealscenario komt. Zijn droom: een tweede referendum en geen brexit at all.

Boris Johnson

De flamboyante ex-burgemeester van Londen Boris Johnson symboliseert het verzet tegen de brexitdeal in Mays eigen regering. In juli nam hij ontslag als minister van Buitenlandse Zaken uit onvrede met de brexitplannen die de premier in haar buitenverblijf Chequers met haar kabinet besproken had. ‘De brexitdroom is stervende’, schreef hij toen in zijn ontslagbrief.

Als voorstander van een harde brexit bleef hij daarna May te pas en te onpas met kritiek bestoken. Zijn droom: ooit zelf premier worden. Johnson was niet de enige die opstapte, met het vertrek van Gareth Johnson van maandag staat de teller intussen op 13 ministers, onder wie zwaargewichten als ministers voor de Brexit David Davis en Dominic Raab.

Jeremy Corbyn

De grootste oppositiepartij Labour, die over 256 zetels beschikt, stemde massaal tegen de brexitdeal. De andere oppositiepartijen SNP en de Libdems, samen goed voor nog eens 46 zetels, ook. Labour-leider Jeremy Corbyn kondigde na de verloren stemming zoals verwacht aan dat hij een motie van wantrouwen tegen May zal indienen.

Labour-voorzitter Jeremy Corbyn. ©EPA

De kans dat hij daarvoor een meerderheid haalt en er nieuwe verkiezingen komen, lijkt klein, waarna hij waarschijnlijk voor een tweede referendum zal pleiten. Corbyn worstelt zelf met verdeeldheid in zijn partij, waar de klassieke arbeidersachterban een harde brexit voorstaat en de jonge en stedelijke kiezers overtuigd pro-Europees zijn. Een zachtere brexit lijkt het doel, maar hoe die er precies moet uitzien, is onduidelijk.

Arlene Foster

Met tien zetels in het parlement verleent de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) van Arlene Foster sinds de verkiezingen van juni 2017 gedoogsteun aan de minderheidsregering-May, maar op de DUP moet die nu niet rekenen. Foster zegt al maanden dat haar partij tegen de deal stemt. Het struikelblok: de ‘giftige backstop’, die in een apart regime voor Noord-Ierland voorziet. Als er een motie van wantrouwen tegen May komt, blijft Foster de premier wel steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie