opmerkelijk

Donald Tusk ziet 'speciale plek in de hel' voor brexiteers

Donald Tusk (rechts) kreeg woensdag de Ierse premier Leo Varadkar op bezoek. ©AFP

De forse sneer van de EU-topman geeft de Brusselse frustratie weer over het aanhoudende brexitgesteggel.

'Ik vraag mij af hoe de speciale plek in de hel eruitziet voor de brexiteers, die campagne hebben gevoerd zonder het minste idee hoe de brexit veilig kan worden gerealiseerd.' Dat zei Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk woensdag. Niet alleen tijdens een persconferentie, maar ook op Twitter.

Tusk sprak woensdagochtend met de Ierse premier Leo Varadkar over de brexit. Die is totaal geblokkeerd na het veto van het Britse parlement tegen de deal van de Britse premier Theresa May en de Europese onderhandelaars. May komt donderdag naar Brussel en zal proberen een alternatief af te dwingen voor de backstop, waarbij het VK tijdelijk in de Europese douane-unie blijft. Die vangnetregeling voor de Ierse grenskwestie is veel Britse politici een doorn in het oog en is de belangrijkste reden voor het Lagerhuis om het terugtrekkingsakkoord af te schieten.

'Geloofwaadige garantie'

Na afloop van zijn gesprek met Varadkar zei Tusk dat hij hoopt donderdag een 'realistische suggestie' van May te horen om de impasse te doorbreken. 'Geef ons een geloofwaardige garantie voor vrede in Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk zal de EU als een betrouwbare vriend kunnen verlaten', verklaarde Tusk.

Hij herhaalde dat de grenskwestie de absolute topprioriteit blijft voor de EU. De 27 lidstaten zullen de Britten geen nieuw aanbod doen en benadrukten tijdens de Europese top van december dat het terugtrekkingsakkoord niet heronderhandeld kan worden, herhaalde Tusk nog maar eens.

'Geen draagvlak'

Op 50 dagen van 29 maart, de dag waarop het VK normaal gezien de EU verlaat, ziet het er niet naar uit dat de beslissing om de EU te verlaten, teruggedraaid wordt. 'Er is geen politiek draagvlak in het VK om in de EU te blijven. Ik zeg dit zonder enige voldoening, maar je kunt de feiten niet ontkennen', zei Tusk. De Europese Unie heeft ook geen andere mogelijkheid dan zich voor te bereiden op een brexit zonder akkoord, een 'potentieel fiasco', volgens Tusk.

Dat de Pool zijn persconferentie besloot met een verwijzing naar een 'speciale plek in de hel' voor de brexiteers, ontging ook Leo Varadkar niet. 'Dat gaat je problemen opleveren in de Britse pers', lachte hij. Tusk kreeg op de sociale media een storm over zich heen na zijn uitspraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie