opmerkelijk

Duitse Gadheim nieuwe EU-middelpunt na brexit

©EPA

Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie verplaatst het middelpunt van de Unie. Die eer verschuift van het ene Beiers dorp naar een ander.

Vijf jaar heeft Westerngrund, een dorp in de Duitse deelstaat Beieren, geprofiteerd van de status 'geografische middelpunt van de Europese Unie'. Maar vanaf vrijdagnacht moet het die titel afgeven aan Gadheim, een ingeslapen dorpje met 80 inwoners, ook in Beieren.

Cartografen van het Institut Géographic National (IGN) in Parijs berekenden dat, met de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, het middelpunt 80 kilometer naar het oosten verschuift. Een vlaggenmast om de EU-vlag te hijsen staat al klaar.

De berekening is geen sinecure. Gewoon de buitengrenzen nemen en het middelpunt bepalen, is niet voldoende. Zwitserland moet er uitgefilterd worden, wegens geen EU-lid staat. En sinds het Verdrag van Rome is de Europese Unie meermaals uitgebreid.

België

Tal van steden en dorpen kregen tijdelijk de eer van middelpunt van de EU. De locatie verschoof van de Zwitserse-Franse grens naar de Auvergne en dan - na de uitbreiding naar het oosten - richting Duitsland. In het verleden - tussen 1995 en 2004 - was ook het Naamse Viroinval - het geografische centrum van de EU.

De titel lokt altijd wel een extra stroom toeristen. In Gadheim wordt al fors gebeden dat de Schotten geen tweede onafhankelijkheidsreferendum houden. Als Schotland in de EU blijft, verschuift het middelpunt opnieuw.

Het kunstwerk in Viroinval om het middelpunt van de EU te vieren. Nu is het gedateerd. ©Vincent Anciaux/creativeCommons

©EPA

Westerngrund moet de titel van 'middelpunt van de EU' afstaan aan Beierse collega's. ©EPA

Lees verder

Advertentie
Advertentie