EU en VK drukken op pauzeknop in brexitoverleg

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier liet vrijdagavond weten dat Europa en het Verenigd Koninkrijk de brexitonderhandelingen even pauzeren. ©Photo News

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven het oneens over eerlijke concurrentie, visserij en de regeling van geschillen. Zaterdag overlegt Brits premier Boris Johnson met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Na een week intensief onderhandelen zijn de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er nog niet in geslaagd af te kloppen op een handelsdeal. Dat maakten de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Frost vrijdagavond bekend.

De voorwaarden voor een akkoord zijn niet vervuld vanwege significante meningsverschillen over eerlijke concurrentie, visserij en de regeling van geschillen, luidde het op Twitter. Daarom drukken de twee kampen even de pauzeknop in. De onderhandelaars willen eerst terugkoppelen naar hun achterban.

De Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bellen zaterdagnamiddag ook met elkaar om een stand van zaken op te maken, gaven Barnier en Frost nog mee.

Gaspedaal

Vier weken voor de scheiding tussen de EU en het VK definitief afgerond is, luidt het dilemma voor Johnson nog steeds: to deal or not to deal. Londen drukte de voorbije dagen het gaspedaal in de onderhandelingen in.

In heel wat Europese landen steeg daarom de nervositeit over hoe de Britten hun kalender opleggen. Vooral Frankrijk en Denemarken zijn beducht voor te grote Europese toegevingen aan het VK.

De voorwaarden voor een akkoord zijn niet vervuld vanwege significante meningsverschillen over eerlijke concurrentie, visserij en de regeling van geschillen.
Michel Barnier
Europese brexitonderhandelaar

Als de Europeanen en de Britten er niet in slagen een deal te sluiten, verloopt de handel tussen beiden vanaf 1 januari 2021 volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat is het nachtmerriescenario voor bedrijven en investeerders. Zij vrezen chaos.

De vrees voor een harde brexit leidde de voorbije dagen tot files richting Calais en Duinkerke. Britse importeurs willen nog snel zoveel mogelijk goederen zonder formaliteiten de grens laten oversteken. Daardoor trekken dezer dagen duizenden vrachtwagens extra richting het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie