EU roept overheden, bedrijven en particulieren op zich voor te bereiden op brexit

De Europese Commissie riep de Europese lidstaten donderdag op zich versneld voor te bereiden op de brexit. ©Photo News

Want het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal, met of zonder akkoord over de scheiding en de toekomstige relatie, zeer waarschijnlijk tot ontwrichting leiden, waarschuwt de Europese Commissie.

Op 30 maart 2019 is het Verenigd Koninkrijk normaal gezien geen lid meer van de Europese Unie. Dat zal gevolgen hebben voor burgers, ondernemingen en overheden in de EU en aan de overkant van het Kanaal.

'Dat gaat van nieuwe controles aan de buitengrens van de EU met het VK, over de geldigheid van door het VK afgegeven vergunningen en certificaten en goedkeuringen tot andere regels voor de doorgifte van gegevens', merkte de Europese Commissie donderdag op.

Europa hoopt de volgende maanden nog altijd tot een akkoord te komen met de Britse regering over het post-brexittijdperk. De onderhandelingen daarover zijn afgelopen maandag hervat. Op tafel ligt een nieuw plan met Britse wensen voor de toekomst.

No-deal-scenario

In het ideale scenario zijn afspraken voor een ordelijke terugtrekking vóór 30 maart 2019 geratificeerd. 'Maar lukt dat niet, dan komen we terecht in een 'no-deal'- of 'cliff-edge'-scenario', klonk het donderdag.

In beide gevallen dreigt het vertrek van het VK uit de EU tot disruptie te leiden, waarschuwde de Europese Commissie. Ze riep de 27 EU-landen daarom op zich intensiever voor te bereiden op de brexit.

'Niet alleen de instellingen van de EU moeten zich opmaken voor de terugtrekking van het VK', luidde het. 'Ook nationale en regionale overheden, particuliere partijen en bedrijven bereiden zich best voor op verschillende scenario's', besluiten de Europese autoriteiten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect