Europa heeft het gehad met de Britten

De Britse premier Theresa May en de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier. ©EPA

‘Een uitstel van de brexit zonder enig plan? Nee, dank u.’ Europa heeft het gehad met de steeds weer in rondjes draaiende Britten. Het draagvlak voor een verlenging van de brexitonderhandelingen krimpt met de dag.

‘Europa heeft er alles aan gedaan om het brexitakkoord over de streep te trekken.’ Dat zei de Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier na de tweede nederlaag van de Britse premier Theresa May. ‘De impasse kan alleen in het Verenigd Koninkrijk doorbroken worden.’

De gelatenheid van de boodschap verraadt ook de frustratie over de manier waarop de Britten in hun eigen sprookjes blijven geloven. Barnier vond het gisteren zelfs nodig te tweeten over de ‘gevaarlijke illusie’ die geopperd werd in het debat in het Lagerhuis dat de Britten nog zouden kunnen profiteren van een overgangsperiode - een verlengd verblijf in de EU dus - zonder een scheidingsakkoord. ‘Geen scheidingsakkoord betekent geen overgangsperiode’, benadrukte Barnier.

Pikant detail: die piste werd gelanceerd door Boris Johnson, brexiteer, enfant terrible van de tory’s en ex-minister van Buitenlandse Zaken.

Barnier geniet, ook na de nieuwe vaudeville in Londen, het volste vertrouwen van de 27 andere lidstaten. Tegelijk heeft de brexit zoveel tijd en energie geëist, zonder resultaat op te leveren, dat Europa nu echt af wil van de Britten. ‘Het Britse politieke kompas draait zot.’

Wantrouwen

De stemming vandaag over een harde brexit wordt gezien als nutteloos, omdat ze te passief is. En het draagvlak voor een uitstel van de brexit in Europa krimpt zienderogen. De Britten hebben geen plan, dus een verlenging met twee maanden lost niets op. Daarvoor is het wantrouwen in Europa te groot. Terwijl net Europa niet warm loopt voor een eeuwig verblijf in deze halfslachtige brexitoplossing.

Een verlenging van de deadline met twee maanden lost niets op. Daarvoor is het wantrouwen in Europa te groot.

De Europese top van eind volgende week is wellicht de laatste van May, maar de brexit zal ook die top domineren. Op de eerste dag van die top, donderdag, bespreken de Europese leiders, zonder May, of ze verlengingen voor de brexitonderhandelingen toestaan. Daarvoor is een unanieme beslissing van de 27 leiders nodig. Die eenparigheid is allesbehalve gegarandeerd.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil alvast dat de Europese leiders weten wat de juridische gevolgen zijn van een verlenging van de onderhandelingen tot na de Europese verkiezingen.

Als het zover komt, moet Londen opnieuw Europese Parlementsleden naar Straatsburg afvaardigen en een Europees Commissaris naar Brussel sturen. Anders kan elke beslissing van de EU geblokkeerd worden wegens onwettelijk. Het laat zich raden hoe dat scenario in Londen zal worden uitgelegd: het zijn weer de Europeanen die ons in de EU willen houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie