Europees Parlement keurt brexitakkoord goed

Een aantal Britse Europese parlementsleden droegen de Britse én de Europese vlag. ©AFP

De Europese Parlementsleden hebben de Britten groen licht gegeven om uit de Europese Unie te stappen, 47 jaar nadat ze er lid van geworden zijn.

Het Europees Parlement heeft het brexitakkoord woensdagmiddag zoals verwacht goedgekeurd. Niets houdt de Britten nu nog tegen om vrijdag om middernacht uit de Europese Unie te stappen. De 73 Britse Parlementsleden kregen woensdagavond alvast een afscheidsfeest. Het parlement zong Auld Lang Syne, een Schots afscheidslied. 

Keep calm and read on

Op 31 januari verlaten de Britten de Europese Unie. Wat betekent die historische stap concreet? Voor ondernemers, beleggers, expats, reizigers en consumenten? Neem voorsprong en bereid u voor op de impact van de brexit.
De brexitspecial, vrijdag 31 januari bij De Tijd en op tijd.be

Hoewel veel europarlementariërs tegen de brexit zijn, is de verwachting dat het brexitakkoord makkelijk zou passeren uitgekomen. Het alternatief: een harde brexit vrijdag, was nog veel minder aantrekkelijk. Uiteindelijk stemden 621 Parlementsleden voor het brexitakkoord, 49 tegen en 13 parlementsleden onthielden zich. Eerder gaf ook Londen na een stevige politieke crisis groen licht voor de brexit. 

In de uren voordien hadden de politieke families al afscheid genomen van hun Britse leden. Sommige fracties verliezen door de brexit fors meer leden dan andere. Vooral de liberale Renew-fractie (11 leden) en de Europese Groenen (7 leden) worden zwaar getroffen. Van de 73 vrijgekomen zetels gaat een deel naar landen die op basis van hun bevolkingsaantal eigenlijk te weinig zetels kregen, de rest (46 zetels) wordt geschrapt.

Droevigste dag

Het is beter voor ons om geen lid meer te zijn.
Nigel Farage
Brexitboegbeeld

De Britse parlementsleden en hun medewerkers zijn vanaf vrijdag dus werkloos. Ze krijgen nog tot 7 februari om hun bureau op te ruimen. Het nakende afscheid leidt tot gemengde reacties. 'Het Verenigd Koninkrijk paste niet bij de Europese Unie. Het is beter voor ons om geen lid meer te zijn', zei brexitboegbeeld Nigel Farage woensdag. Zijn collega, JudeKirton-Darling van Labour, had het dan weer over 'de droevigste dag van haar leven'.

Na de brexit vrijdag volgt een overgangsfase tot eind dit jaar, waarin alles min of meer bij het oude blijft. Die overbruggingsperiode kan in principe met één of twee jaar verlengd worden, maar de Britse regering sluit die optie categoriek uit. Dat geeft de Europese en Britse onderhandelaars amper elf maanden de tijd om de nieuwe relatie te definiëren.

Zeer intensief schema

De Europese Commissie lichtte woensdag al een tipje van de sluier op over hoe ze de onderhandelingen wil aanpakken. Het zou de bedoeling zijn om elke drie weken een onderhandelingsronde met de Britten op te starten, zei vicevoorzitter Maros Sefcovic. Die zou telkens over een tiental onderwerpen gaan. 

Dit is geen adieu, dit is enkel een au revoir.
Guy Verhofstadt
Brexitcoördinator Europees Parlement

Vrije handel, een akkoord over visserij en garanties voor een gelijk speelveld inzake concurrentie zouden het eerst op de agenda komen. Daarna wil de Europese Unie het hebben over veiligheid, buitenlands beleid en samenwerking op vlak van defensie. In juli volgt een eerste evaluatie. 'We hebben een zeer, zeer intensief schema in gedachten', zei Sefcovic.

'Verdere integratie'

Guy Verhofstadt, de brexitcoördinator voor het Europees Parlement, roept op tot een verdere integratie van de Europese Unie, zonder opt-outs en uitzonderingen voor bepaalde lidstaten. 'De brexit is niet drie jaar geleden begonnen, maar op het moment waarop we al die uitzonderingen en opt-outs begonnen toestaan.' Verhofstadt is ervan overtuigd dat de Britten nog terugkomen. 'We zullen jullie missen. Het is triest om een land te zien vertrekken dat ons twee keer heeft bevrijd, dat twee keer zijn bloed heeft gegeven om Europa te bevrijden.' Maar 'we hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de Unie waar ze naar zullen terugkeren, een andere Unie zal zijn, efficiënter en beter. Dit is geen adieu, dit is enkel een au revoir.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie